; Seppo Suominen: Kevätvaellus Käsivarteen 17.- 25.3.2006

Kevätvaellus Käsivarteen 17.- 25.3.2006

Yöpymiset: Aatsa, Aatsa, Kalkkoaivi, Kutukoski, Kaskasjoki, Kaskasjoki, Ropi, Ropi

Tunturit: Tarju 20.3., Eemelinmuurivaara, Tsaibma 22.3., Ropi 24.3.

Nautin tuntureiden ja kevään valon loistosta yksin.

Torstaina 16.3.2006 Muistiinpanoistani: "... Lähitaksista tilattu taksi ei tullutkaan. Hätäratkaisuna sain tilattua kuljetustaksin tai tilataksin eli pakettiauton, jolla Tikkurilaan. Varasin saman kuskin paluumatkaa varten ensi viikon sunnuntaiaamulle, ei ottanut nyt maksua vaan sitten paluukyydin jälkeen. Kuulemma maksaa 60€ eikä voi maksaa pankkikortilla. Outoa, onneksi pääsin junaan. Minun rakentamani rullalauta ei toiminutkaan Tikkurilan asemalla vaan se luisti alta pois, joten vedin ahkiota laatoituksella, onneksi asemalaiturilla oli jäätä. Ahkio yms. junaan, konduktöörivaunun hinta nyt vain 5€. Uuteen makuuvaunuun, kaksikerroksinen, ylärivistä, jokaisella oma wc+suihku. Oluella + voileivällä Avecran ravintolassa, takaisin hyttiin ja suihkuun, hyvä kokemus. Nyt väsy olo, sillä päivän ripuli on vienyt voimat."

Olin tilannut eilen lähitaksista ison taksin, esimerkiksi pakettiauton kokoisen tarkoituksena kulkea Hämeenkylästä Tikkurilan juna-asemalle, mutta lähitaksista pyydettiin varmistamaan etukäteen että tilaus olisi hoidettu. Soitin, ja kuulin, ettei kukaan ollut ottanut minun tilaustani vastaan, kun mukanani olisi kaksimetrinen ahkio ja sukset. Viime keväänä lähitaksin konsti toimi aivan hyvin. Onneksi sain vihjeen kysyä kuljetusta kuljetustaksista eli kysymyksessä on pakettiauto. Kiire alkoi tulla, sillä juna lähtisi Tikkurilasta klo 19.39 ja kello oli jo 18.30. Soitin Soneran numeropalveluun ja pyysin yhdistämään johonkin Vantaalla toimivaan kuljetustaksiin; sain tilattua kyydin ahkiolleni ja itselleni Tikkurilaan. Odottelin kotona kuin tulisilla hiilillä, onneksi kuljetustaksi soitti klo 19 maissa, ja pian jo pakettiauto tuli pihaan. Nostimme ahkion kyytiin ja lähdimme kohti Tikkurilan asemaa. Tikkurilassa menimme aseman pohjoispäähän, josta on hyvä reitti laiturille. Kysyin kuljetuksen hintaa; kun oli jo ilta-aika, minimiveloitus olisi 60€. Sillä lailla, no pääasia oli että ehtisin junaan.

Olin etukäteeen rakentanut ahkiota varten laudasta ja pienistä renkaista kuljetusalustan nimenomaan Tikkurilan asemalaituria varten. Jos laituri ei ole luminen tai jäinen, ahkiota on ehkä kannettava, ja se on valitettavan raskasta puuhaa. Mutta eipä se kuljetusalusta toiminut ollenkaan, vaan ahkio liukui sen päältä pois; alustan renkaat olivat liian pienet lumisohjoiselle Tikkurilan asemalaiturin kulkuväylille. Lopulta vedin ahkiota laattojen, lumen ja jään päällä. Ehdin hyvissä ajoin sopivalle kohdalle odottamaan pohjoiseen menevää junaa. Konduktööri otti ahkion vastaan, ja ryhtyi hakemaan laitteestaan sopivaa hintaa tälle matkatavaralle. Hinnoittelu ei ollutkaan helppo juttu, välillä konduktööri kävi lähettämässä junan eteenpäin. Kerroin edellisenä vuonna hinnan olleen 20 euroa, mutta konduktööri ei löytänyt sitä hintaa, eikä löytänyt mitään hintaa ahkiolle, ja lopulta hän päätti ottaa hinnaksi 5€, eli suksien mukaisen.
VR:n uudet makuuvaunut ovat kaksikerroksisia; alemmalla tasolla on kahden hengen hyttejä ja suihku sekä wc käytävän päässä, ja ylätasolla jokaisessa kahden hengen hytissä on pieni wc ja suihku. Kävin suihkussa ravintolavaunussa nautitun iltapalan jälkeen. Suihku on todella pieni, mutta toimiva.

perjantai 17.3., muistiinpanoistani:" Nukuin yllättävän hyvin junassa. Aamupala: kahvi, mehi, sämpylä ja pulla (olisi saanut vielä viilin - en ottanut) 7,90€. Juna Rovaniemelle ajoissa, tavarat Kilpisjärven bussiin, Rovaniemi - Leveäsuvanto 51,10€, matka 48,00€ + ahkio 2,60€. Pitkä tauko Muoniossa, jotta ehtii ruokailla. Menin ensin matkasuunnasta nähden Kilpisjärventien toiselle puolelle, upea rakennus, mainostaa kahvia yms. mutta ei sieltä saanutkaan ruokaa. Pizzaa J.H.T. -ravintolassa, näytti olevan jonkun palestiinalaisen, lippu seinällä ja perinnevaatteita sieltä päin. Bussista pois Leveäsuvannon kohdalla n. klo 15. Jängän yli kohti Aatsaa, avoimella hanki kantoi mutta koivikossa ei, lisäksi nuoskalumi tarttui suksen pohjaan. Väsyttävää kulkua, kaaduin monesti, lopulta klo 18.30 päätin laittaa teltan pystyyn kun Aatsalle eivät voimat riittäisi. Tamppasin alustan, sukset päätyihin ja hyvin teltta nousi. Olo on nyt hyvä, syön jotain ja käyn nukkumaan."

Leveäsuvanto on suunnilleen Pättikän ja Ropinsalmen puolivälissä, jäin bussista pois ja lähdin taipaleelle kohti Aatsaa. Aluksi matka joutui hyvin, mutta ongelmia alkoi tulla. Olin ollut viikolla vatsataudissa, ja ruokailut tänään vähän heikkoja. Jängän jälkeen ylempänä koivikossa hanki ei kantanut ollenkaan, matkanteko oli soseessa äheltämistä. Lopulta totesin, että olisi turha jatkaa Aatsan autiotuvalle asti, sillä saattaisin aivan hyvin yöpyä teltassa.

Leveäsuvannosta liikkeelle 17.3.2006 Tabmokslubbu 17.3.2006 Teltta koivikossa Aatsan autiotuvasta pari kilometriä lounaaseen 17.3.2006

lauantai 18.3., muistiinpanoistani: "Eipä tullut eilen illalla syötyä oikeastaan muuta kuinyksi suklaapatukka. Nukuin hyvin, yöllä piti käydä pissalla ja myös ripulikakalla! Siinä lienee syy eiliseen heikkouteen, osasyy on pehmeä hanki koivikossa. Nukuin pitkään, vasta klo 12 maissa auringonpaisteessa kohti pohjoista ja Riihkakarddevarrin itäpäätä ja Aatsalle. Kylläpä helpotti kun Aatsan tupa näkyi. Tuvalle klo 14. Tupa lämpämäksi. Hain vettä purosta mutta valitettavasti vasen jalka upposi veteen! Saapas, sukat, lahje märkiä. Onneksi tupa on vieressä, vaihdoin kuivat ylle, ja kaikki narulle kuivamaan. Ruokailu: pastaa ja muikkuja. Ei oikein ruoka maittanut vaikka aamiainenkin jäi väliin! Tekstiviesti Pirjolle. Tuulee, aurinko mennyt pilveen illalla. Unnajavrraza advinstophu eli Pikkujärven autiotupa, kävijämerkinnät: kevällä 2002: 16, 2003: 15, 2004: 23, 2005: 20, 2006: (tähän asti) 4."

Telttayön jälkeen kokosin tavarat ahkioon, aluksi kulkeminen oli hankalampaa, kun koivikossa ei hanki kantanut oikeastaan ollenkaan. Lähempänä Riihkakarddevarria hanki kantoi jo paremmin, ja tuulen kovettamassa rinteessä jo hyvin. Aatsalle oli teltalta lyhyt matka, arviolta pari kilometriä. Aatsan tuvalla oli edellinen porukka ollut noin 10 päivää aikaisemmin vieraskirjamerkintöjen perusteella. Yllä tekstissä mainitut kävijämerkinnät tarkoittavat yksin kappalein laskettuja porukoita. Muutamat olivat kulkeneet yksin, ja muutamat isommalla porukalla. Numeroiden perusteella voidaan arvioida Aatsalla vuosittain talven ja kevään aikaan yöpyviä olevan noin sata.

Riihkakarddevarrin itäpäästä etelään 18.3.2006 Aatsan autiotupa 18.3.2006

sunnuntaina 19.3., muistiinpanoistani: "Nukuin hyvin Aatsalla, aamupala ja klo 9 eteenpäin: Suohpavarrin ja Tarjun välistä melko pitkälle, n. 5 km Suohpahvarrin ohi, ennenkuin käännyin kohti Kutukoskea. Olisi pitänyt kääntyä aiemmin mutta kun ei muka ollut sopivaa kohtaa, lopulta Aatsajoen (pohj.) rannat olivat niin jyrkät ja oli pakko jatkaa Aatsajoen länsipuolta. Koddovarrin eteläpuolitse Kutukoskelle. Klo 13 ilmavoimien Hornet ylitti, lensi matalalla. Kutukoskella teetä ja makkaraa. Lepoa. Klo 16 kohti Kalkkoaivia, menin aluksi moottorikelkkauraa paliskunnan tuvalle, josta tavoittelemani Kalkkoaivin tupa näkyi n. 300-400 m etelään. Riekonpyytäjä tarjosi kahvit. Autiotuvalle, alamäessä toinen suksi irtosi. Ei vahinkoa. Kalkkoaivin tuvalle. Tupa lämpimäksi, vettä sulamaan. Puuvarasto melkein tyhjä! Klo 19.45 ulkona - 24 astetta. Sisällä nollassa. Aurinkoinen päivä, todella hieno, hanki kantaa, päivällä lämmin. Upeaa. Ei kännykkäyhteyttä, ei kenttää! Kalkkoaivilla keväällä 2005: 9 merkintää, kesällä paljon, autotie!"

Olin kulkenut Kutukoskelta Aatsalle muutamia vuosia sitten ja tiesin, että on noustava riittävän aikaisen Aatsajoen yli ja kohti Kutukoskea, mutta silti hiihtelin liian pitkälle. Pohjoiseen virtaavan Aatsajoen rannat ovat Suohpahvarrilta noin 4-5 km koilliseen hyvinkin jyrkät eikä sitä voi ylittää niiltä kohdin. Lopulta hyvä paikka löytyi ja siirryin joen itäpuolelle, reittini teki jyrkän kulman. Nautiskelin kaikessa rauhassa, erittäin aurinkoisessa säässä teetä. Istuskelin ahkion päällä, kun outoa ääntä alkoi kuulua. Sotilaskone lensi erittäin matalalla. Jos osaan oikein arvioida, kone lensi suoraan Aatsan autiotupaa kohden, ja mahdollisesti vasta sen ohitettuaan se kääntyi itään tai kaakkoon. Ei mennyt naapurimaan puolelle.

Kutukoskella pidin ruokatauon, ja sen jälkeen hiihtelin Ylimmäisen Vuontisjärven jäätä pitkin kohti Kalkkoaivia. Muistelin edellisestä reissusta, että autiotupa tulee näkyville vasta hyvin lähellä tupaa, ja meninkin ensin entiselle rajavartioston tuvalle, kun se tuli aikaisemmin näkyviin. Tiesin, että sieltä käsin autiotupa näkyy. Lisäksi muistin, että autiotuvalla oli jokin erityinen tunnusmerkki, mutta en muistanut mikä se oli. Nousin rajavartioston tuvalle, ja kuulin sen luovutetun pari vuotta aikaisemmin paliskunnan käyttöön. Heti noustuani paliskunnan tuvalle, näin Kalkkoaivin autiotuvan ja sen tunnusmerkin: pystyssä olevan tangon, aivan kuin lipputanko olisi autiotuvan pihassa. Ystävällinen riekonpyytäjä tarjosi minulle kahvit.

Laskeuduin autiotuvalle, ja yhdessä alamäessä toinen suksi irtosi, kun olin laittanut sen huonosti saappaaseen kiinni. Matkahan tuvalta toiselle ei ollut pitkä. Autiotuvan puuvarasto oli lähes tyhjä, mutta kuulin viikkoa myöhemmin metsähallituksen huoltomiehiltä heidän vieneen puuvarastoon täydennystä.

Tarjun länsirinne 19.3.2006 Tarjun länsirinne 19.3.2006 Aatsajoen (pohj.) uomaa 19.3.2006 Kalkkoaivin rinteiltä luoteeseen, vasemmalla Ropi 19.3.2006 Kalkkoaivin autiotupa 19.3.2006 Kalkkoaivin paliskunnan tupa 19.3.2006
maanantaina 20.3., muisiinpanoistani: "Rauhallinen ja hyvä yö Kalkkoaivin tuvalla. Aamulla taas kylmä, nollassa, eipä pidä tupa lämmintä. Laitoin tulet ja söin aamupalan. N. klo 9.30 nousin Tarjun huippua kohden, laaja tunturi. Soitin ylhäältä klo 12 Pirjolle, laskin alas, hyvät alamäet, takaisin tuvalle klo 13. Join teetä ja söin rinkeleitä. Lepoa, taisinpa torkahtaakin. Klo 15 kohti Kutukoskea, ahkio tulee kevyesti. Kutukosken eli Goddoguokkan tuvalla pari tuntia myöhemmin. Pakkasta noin - 10 astetta, ja sisällä nollassa. Tupaan tulet ja ruokailu. Ilta kului tupaa lämmittäessä ja vettä sulatellen. Päivä oli valtavan upea: aurinkoinen, hanki kantaa. Kerrassaan hieno."

Tarju on valtavan suuri tunturi, laki on suhteellisen tasainen, ja erittäin laaja. Nousu ilman kantamuksia tai ahkiota sinne on helppo Kalkkoaivin suunnasta, sen sijaan rinne länteen on jyrkkä. Maisemat Tarjulta joka suuntaan ovat laajat.

Kalkkoaivin autiotupa 20.3.2006 Tarju koillisesta 20.3.2006 Kutukosken autiotupa 20.3.2006 Kutukosken autiotuvalla 20.3.2006 Kutukosken autiotupa 20.3.2006

tiistaina 21.3., muistiinpanoistani: "Nukuin hyvin, aamupalan jälkeen klo 10 kohti Gaskkasjogaa eli Kaskasjokea. Vuontisjärven yli, lumisade loppui ja aurinko alkoi paistaa. Tsaibma tuli erittäin upeana näkyviin. Teetauko kenties Suomen upeimmalla paikalla Tsaibman ja Paunnoaivvikin välillä Tuorisvuomassa. Noin tunnin päässä tuvalta mies hiihteli vastaan. 5½ tunnin hiihdon jälkeen Kaskasjoen tuvalle, lämmin tupa, pariskunta tuvassa. Ruokailin. Tuvassa kulkijoita melko vähän, mutta enemmän kuin esimerkiksi Aatsalla. Patjat neljälle. Siisti tupa. Valokuvailin."

Gaskkasjohkan tupa ja seutu oli minulle ennestään käymätöntä ja siten tuntematonta. Perjantaina olin rämpinyt pehmeässä koivikossa ja kartan perusteella Vuontisjärveltä Gaskkasjogan tuvalle olisi kuljettava koivikossa, joten hieman jännitin kulkua, mutta reitti oli erittäin helppo, ja reittini kulki koko matkan moottorikelkkauralla, joten mitään ongelmaa ei ollut. Hanki olisi kantanut moottorikelkkauran ulkopuolellakin. Matkalla nautin teetä termospullosta ja näin erittäin suurikokoiset ahman jäljet. Gaskkasjohkan tupa on erittäin siisti ja lämmin.

Vuontisjärvellä 21.3.2006 Ahman jäljet Tuorisvuomassa 21.3.2006 Juovvatsohkak 21.3.2006 Tsaibma 21.3.2006 Gaskkasjogan autiotupa 21.3.2006 Tsaibma 21.3.2006 Gaskkasjogan autiotuvalta länteen 21.3.2006 Gaskkasjogan autiotupa 21.3.2006 Gaskkasjogan autiotupa 21.3.2006

keskiviikkona 22.3., muistiinpanoistani: "Paras yö tähänastisista. Tuplapatja. Kaskasjoella on patjoja riittävästi. Hiihtelemään (n. - 13 astetta) aamusta Eemelinmuurivaaran eli Emelamuvratsohka n. 650 m, Tsaibma 784,5 m, lähetin tekstiviestin ja sain muutaman. Upeat näkymät joka suuntaan: Halditsohkka, Guvddosgaisa, Lätäsenon varsi, Ropin tunturit, Tarju. Käsillä ylhäällä olo ja valokuvailu tekee ankaraa jälkeä, vasemman käden sormet aivan kohmeessa. Tuvalle syömään. Ruokailun aikana silmalasien toinen linssi oli pudonnut. Otin hörpyn Koskenkorvaa ja ihmettelin sen tehoa kun vasemman silmän näkö alkoi harittaa. Selvisihän se lopulta. Iltapäivähiihtona vielä tuvalta huomisen reitni tutkimus Pieggusoaivin ja Juovvatsohkakin välisessä solassa. Näytti olevan kelkkajälki; ehkä vie Ropille. Vielä hiihtelyä Kaskasjoen ylävirtaan Puvrrasjohkan tuvan suuntaan Kaskasjavrille asti. Takaisin tuvalle klo 18. Pilkoin puita ja aloin lämmittää kaminaa. Lämmin tupa ja avoin vesipaikka. Upea aurinkoinen päivä. Rauhallista, hiljaista. Poromiehiä ja riekonpyytäjiä liikkuu, en tosin ole nähnyt tänään. Helikopteri vie jotain kuormaa itäänpäin, ehkä Hirvasvuopioon. Petolaskenta meneillään, merkintä vieraskirjassa. Nyt illalla klo 18.30 pakkasta noin - 13 astetta."

Vietin lepopäivää eli en kulkenut ollenkaan ahkion kanssa. Tsaibma oli jo vuosia kiehtonut minua, joten päätin käydä siellä. Koivikkossa Eemelinmuurivaaran eteläpuolella ei hanki kantanut, mutta 240 cm pitkillä Järvisen eräsuksilla ei kulkeminen tuottanut ongelmaa. Jätin sukset Tsaibman läntiselle esihuipulle ja kävin huipulla vain kumisaappailla. Näkymät Tsaibmalta ovat hyvät, varsinkin Käsivarren yliperään, mutta 20 km etelämpää Tarjun päältä maisemat ovat lähes yhtä hyvät. Tsaibman alarinteet ovat erittäin mukavat lasketella, jopa minun pitkillä ja leveillä suksilla.

Tsaibma 22.3.2006 Tsaibmalta Gaskkasjogan suuntaan 22.3.2006 Pieggusoaivin eteläpuolinen kuru 22.3.2006

torstaina 23.3., muistiinpanoistani: "Kaskasjoen tupa vielä illan lämmityksen jäljiltä lämmin, joten en edes laittanut tulia. Keittelin aamuteet ja klo 8.40 matkaan. Tuulinen sää, pilvistä, pakkasta noin - 8 astetta. Pieggusoaivin eteläpuolelta ylös kuruun Njamahoaivin ja Kaskasoaivin väliin. Välillä otin sukset pois ja laitoin ne ahkion kyytiin kun tuli jyrkempi kohta ja jäätikköä! Heti Pieggusoaivin jälkeen, sukset takiaisin jalkaan ja hiljaista nousua. Helppo juttu. Yht'äkkiä näin jotain outoa: joko kulkijoita tai muita. Tarkemmin kun katseli: nehän olivat Lammasoaivin tuulimyllyt! Soitin Pirjolle. Reitti kaartaa vähän vasemmalle kohti Ropia. Tuulee edelleen. Teetauko ja lasku kohti Ropin autiotupaa. Siivoton piha. Tuvalla ennen klo 14. Tupa lämpimäksi ja ruokailu. Tuvalla on näköjään ollut riekonpyytäjiä yötä. Tuvassa on uusi puukamina: Narvi. Sää edelleen pilvinen. Illalla sää selkenee, pakkasta n. - 12 astetta klo 19 aikoihin."

Reitti Kaskasjoelta Ropille Njamahoaivin ja Kaskasoaivin välisestä kurusta on erittäin helppo. Nousua on, mutta suurelta osin se on loivaa, vain parissa paikassa on hieman jyrkempi kohta. Kurussa kulkeva puro oli ylhäällä jäätynyt kauttaaltaan, ja olipa jää muutamassa paikassa ahtautunut röykkiöksi. Lasku satulapaikasta Ropin autiotuvalle on yllättävän pitkä ja autiotupa tulee vasta viime hetkellä näkyviin.

Metsähallituksen huoltomiehet olivat pari päivää aikaisemmin laittaneet Ropin autiotupaan uuden puukaminan, siksi tuvan piha näytti melko siivottomalta. Voi tietysti olla, että siivottomuuteen on muukin syy.

Jäätiköt Njamahoaivin eteläpuolisessa kurussa 23.3.2006 Ropi 23.3.2006

perjantaina 24.3., muistiinpanoistani: "Nukuin hyvin. Tupa ei pidä lämmintä kovin hyvin. Aamupala. Metsähallituksen miehet toivat puita puuvaraston täyteen, olivat täyttäneet myös Kalkkoaivin puuvaraston ja Kutukosken. Lumisadetta. Nousin Ropille 944,6 m. Näkymät ok, Tarju, Tsaibma ja lähiympäristö. Laskeuduin huipun itäpuolelle ja hiihtelin Marsejavrin suuntaan, en kuitenkaan järvelle asti. Takaisin tuvalle Ropin ja Koarvevarrin välistä. Ruokailin, tekstiviestejä kotijoukoille, Pekolta vastaus "ok". Pilvistä, ulkona - 6 astetta, sisällä + 16 astetta."

Ropi 24.3.2006

lauantaina 25.3., muistiinpanoistani: "Hyvä yö Ropin tuvassa. Aamulla tuvassa kylmä, laitoin tulet. Aamuteet, pilkoin puita, siistin tuvan ja klo 9.45 koti Ropinsalmea. Aluksi pientä lumisadetta, mutta pian aurinko alkoi paistaa. Ropinsalmella n. klo 12.30, Ropinpirtti ei ollutkaan auki, odottelin rappusilla 14.30 bussia. Join termospullosta teetä ja söin keksejä. Bussiin. Sain vaihdettua puhelimitse junalipun suihkulliseen vaunuun kun sauna jäi nyt väliin. Muonion kaupasta matkaevästä. Bussissa melko paljon porukkaa. Rovaniemelle ajoissa, vaihdoin junalopun, vaihdosta hyvitettin 84€ mutta uusi maksoi 113€. Lisäksi maksoin ahkiosta matkan konduktöörivaunussa 20€. Sain invahytin, mutta tärkeintä on suihku, joka on vaunun päässä. Melko pieni ja oikeastaan kylmää vettä! Suihkun jälkeen panin ylleni puhtaat vaatteet ja pistäydyin ravintolavaunussa oluella. Nukkumaan."

Olin saanut jo vihiä Kaskasjoella muilta kulkijoilta, että Ropinpirtti ei kenties ole auki ja eihän se ollutkaan. Onneksi sain vaihdettua makuupaikkalipun tavallisesta kolmen hengen hytistä uuden, suihkullisen vaunun hyttiin. Käytävän päässä oleva suihku on surkean pieni ja lisäksi onnistuin saamaan vain kylmää vettä. Pesu oli kuitenkin aivan ihastuttava juttu.

Ropi 25.3.2006

sunnuntaina 26.3., muistiinpanoistani: "Heräsin Tampereen kohdalla. Hytin kello näytti olevan 6.36 mutta en tiedä onko se kesä- vai talviaikaa. Tarkastin mukanani olevasta Hennan saamasta 'Koululainen' rannekellosta: hytin aika on kesäaikaa eli se ajastaa itsensä automaattisesti. Juna Tikkurilassa vain n. 15 min myöhässä aikataulustaan vaikka yöllä oli siirrytty kesäaikaan ja tunti oli napsahtanut pois. Tavarataksilla kotiin, meno ja paluu: 120€. Sauna! Aamukahvit...."

Videoita tulossa.

Paluu pääsivulle