; Seppo Suominen: Kevätvaellus Käsivarteen 3.- 8.4.1977

Kevätvaellus Käsivarren tuntureille 3.- 8.4.1977

Yöpymiset: Kilpisjärvi, Meekonjärvi, Pitsusjärvi, Meekonjärvi, Kuonjarjohka

Tunturit: Muurivaara, Paihkkasvarri, Aillahasvarri 3.4., Halditshokka, Ridnitshokka 5.4.

Mukana isä, Eero, Pertti ja minä

Lauantaina 2.4.1977 tavarat Eeron pakettiautoon, ja kohti Kilpisjärveä. Emme ajaneet aivan perille asti, vaan jäimme yöksi Karesuvannon lähistölle. Tavarat ulos, kolme meistä nukkui pakettiauton tavaratilassa, ja Eero ohjaamon puolella.

Su 3.4. Jatkoimme matkaamme Kilpisjärvelle, matkalla autoimme norjalaisia, heillä oli mennyt autosta rengas rikki, kysyivät vasaraa, sanoin ettei sitä ole, on vain kirves. Kuitenkin veimme heille vasaran, mahtoivat ihmetellä. Hiihtelimme lähituntureilla, todella niukkojen kalenterimerkintöjeni mukaan kuitenkin 30 km. Aluksi nousi Kilpisjärveltä Tsahkaljärvelle, ja edelleen Muurivaaralla, sieltä hyvä lasku etelän, kaakon suuntaan ja nousu Paihkkasvarrille, tiukka lasku Paihkkasvarrin ja Aillahasvarrin väliin ja ylös Aillahasvarrille. Ylhäällä tunturin pitkä selänne länteen ja takaisin Kilpisjärvelle. Yövyimme Saanan Majassa.

Ma 4.4. Kilpisjärveltä Meekonjärven varaustupaan. Kiersimme Muurivaaran itäpuolitse, ja kunnioitimme Norjan rajaa. Saarijärven, ja Kuonjarjohkan tupien kautta edelleen Meekolle.

Saana maanantaiaamuna 4.4.1977 Kuonjarvarrin rinteillä 4.4.1977

Ti 5.4. Meekolta Pitsukselle.- Kalenterimerkintöjeni mukaan minulla, lukiolaisella olisi ollut uskonnon koe, mutta lisänä on huomautus "nojaa" -. Edelleen majoitus varaustupaan. Nousi Haltille noin klo 14, vieraskirjan numero 10050. Jatkoimme samantien matkaa Norjan puoleiselle Haltin ryhmän korkeimmalle huipulle, eli Raistuoddarhaldille, ja sieltä paluumatkalla vielä Ridnitshokkalle. Sää oli mitä upein. Kalenterimerkintöjäni: "Ridnitshokkalta alastuloa n. 600 m korkoeroa, n. 6 km yhtämittaista alamäkeä. Muistan kuinka Ridnin rinne oli jäinen ja lasku oli vaikea.

Aamukahvit Meekon varaustuvassa 5.4.1977 Meekolta eteenpäin, Vuomakasjoen jäällä 5.4.1977 Halditshokka (vieraskirja 10050) 5.4.1977

Ke 6.4. "Pitsus - Urtas - Meeko", kalenterimerkintäni. Haltin talvivalloituksen jälkeen jatkoimme aamulla matkaa Meekon varaustupaan, matkalla poikkesimme luonnollisesti Pihtsoskordsilla eli putouksella, teimme sivulenkin Urtaspahtaa ihailemaan, ja laskeuduimme Meekolle.

Pihtsoskordsi 6.4.1977 Urtaspahta 6.4.1977

To 7.4. Meekolta Kuonjarjohkan tuvalle. Lyhyt hiihtotaival; muistelen, että iltapäivällä olisimme vain nauttineet auringosta, laskeneen mäkeä Kuonjarvarrin itä- ja pohjoisrinteillä sekä Kahperusvaaran etelärinteillä. Ei ollut kiire minnekään.

Pe 8.4. Kuonjarjohkasta Salmikurun kautta Terbmisjärvelle, hankala sää, piti suunnistaa, jotta osui Salmikurun suulle. Tuisku jatkui, joten päätimme jatkaa samantien Kilpisjärvelle. Kalenterissani. "Kilponen - tuiskua". Saunoimme Kilpisjärvellä ja lähdimme etelään. "koko yö automatkaa" ja perillä etelässä lauantaina 9.4. "puolelta päivin"


Paluu pääsivulle