; Seppo Suominen: Kaamosvaellus Raattamasta Hettaan 27.12.2000 - 1.1.2001

Kaamosvaellus Raattamasta Hettaan 27.12.2000 - 1.1.2001

Yöpymiset: SusiKiisa, Montellin maja, Hannukuru, Sioskuru, Pyhäkero

Tunturit: 31.12.2000 Pyhäkero

Nautin tuntureiden ja kaamoksen valon hämystä yksin.

Tiistaina 26.12.2000 Kalenteristani: "Ahkio kuntoon. Matti antoi autokyydin Hgin asemalle. Juna 21.22 Hki-Roi lähti 30 min myöhässä, kun veturi puuttui. Makuupaikka - sain matkaseuraa Riihimäeltä."

Ke 27.12 Kalenteristani: "Juna klo 9.27 Roi, aamupala asemaravintolassa. Bussi 11.15 Kittilään 13.30 ja lounas hot Kittilässä. Bussi Raattamaan 15.05 - 16.20 - hiihtämällä SusiKyröön tietä pitkin: Raattama - Ylikyrö - SusiKyrö, 2 h. Upea maja, välillä en tiennyt missä olin kun oli niin pimeää."

Bussissa Kittilästä Raattamaan ei sitten ollutkaan muita kulkijoita, taitaa olla koululaisbussi normaalisti, mutta koulujen lomien aikaan kulkijat puuttuvat. Raattamassa nostin baarin kohdalla ahkion bussista ja aloitin hiihdon kohti SusiKyröä. Olen Tunturiladun jäsen ja siten olen lunastanut avaimen, jolla pääsee SusiKyröön, SusiKiisaan ja SusiTalakselle. Näistä viimeisellä en olekaan vielä käynyt.

Raattaman baarista on lyhyt matka Ylikyröön, Peltovuomaan ja edelleen Hettaan johtavalle tielle. Hiihtelin tietä pitkin, aluksi matkaa oli helppo tehdä, sillä katuvalot helpottivat. Mutta pian valaistus päättyi ja piti hiihdellä tähtien valossa. Aina en tiennyt missä autotie kulkee, mutta opin nopeasti että on syytä hiihtää aivan tien oikeassa laidassa. Näin pystyin oikealla sauvalla tunnustelemaan tien oikealla puolella olevaa lumivallia. Sattumalta Hetan tiellä tuli joku auto vastaan ja kuinka ollakaan näin auton valojen avustuksella tienhaaran. Ylikyröstä sitten vasemmalle kohti Vuontisjärveä, sen rannalla on Vuontispirtti ja minun tavoittelemani SusiKyrö. Hiihtelin sivutietä ja kun olin mielestäni jo riittävän kaukana Hetan tiestä, aloin katsella sopivaa tienhaaraan SusiKyröön, juuri mitään ei nähnyt. Joku tienhaara kyltteineen tuli vastaan. Tulitikun valossa luin mitä kyltissä luki ja SusiKyröhän se siinä. Siis sinne. Rakennuksia tuli vastaan ja kävin kokeilemassa sopisiko avain lukkoon, ja näin pääsin mökkiin sisään.

SusiKyrön yksi majoitusrakennus sisältä 27.12.2000 SusiKyrön yksi majoitusrakennus sisältä 27.12.2000

To 28.12. Kalenteristani: "Kylmä yö, makailin 'koirien majassa', varsinainen SusiKyrön tupa olikin sivussa, no katsoin sen sekä saunan samalla. Hiihto yli Vuontisjärven, sitten Röyninkurua ylös, vasen reitti - välillä laitoin sukset ahkion päälle ja kävelin. Montellin maja - kylmä. Pari rinkeliä ja vähän vettä - sitten iltahiihto Nammalakurun tuvalle ja takaisin. Ruokailin ja nukkumaan jo klo 17.12! Takassa tuli - silti n. -10 astetta sisällä koko yön ja makuupussin vetoketju hajosi! Onneksi tuvassa oli lisää peitteitä.

Eilen illalla kun tulin SusiKyrön kiinteistölle en kiertänyt pihaa sen tarkemmin ja tyydyin ensimmäiseen majaan, johon pääsin sisään, ja näin olinkin yön sivumajassa, jonne on sallittua viedä myös koiria. Varsinainen SusiKyrön huvilarakennus ehkä olisi ollutkin yhdelle kulkijalle liian iso, turhaan olisi tullut lämmitettyä isoa rakennusta.

Laskeuduin SusiKyröstä Vuontisjärven jäälle ja hiihtelin suoraan yli järven kohti Röyninkurua, siellä sitten kulki moottorikelkkaura ylös. Välillä se teki pienen lenkin vasemmalle päin, lähdin sitä seuraamaan, suora reitti olisi kenties ollut turhan jyrkkä. Ja jyrkimmissä kohdissa nostin sukset kyytiin ja kävellen vedin ahkiota eteenpäin. Lähempänä Montellin majaa nousu loivenee selvästi.

Montellin maja on yllättävän kylmä, ovesta vetää melko tavalla, eikä takka ole paras lämmitysratkaisu. Viisaampaa olisi ollut mennä yöpymään läheiseen Nammalakurun autiotupaan. Valoa olisi hyvin riittänyt klo 10-15 välillä vaikka onkin kaamosaika.

SusiKyrön yksi majoitusrakennus 28.12.2000 SusiKyrö, päärakennus 28.12.2000 SusiKyrön sauna ja Vuontisjärvi  28.12.2000 SusiKyrö pilkottaa puiden takaa 28.12.2000 Röyninkuru Vuontisjärveltä päin 28.12.2000 Kynttiläkuusia Röyninkurussa 28.12.2000

Pe 29.12. Kalenteristani: "Heräsin klo 9 puhelimen herätyskelloon. Yöllä olin pari kertaa sytyttänyt takan uudelleen. Aamuteet ja matkaan. Vuontiskeron sivuitse. Sitten alas Keräsjärven suuntaan, hurja lasku - alareittiä Hannukuruun. Pääsin sinne vain vähän ennen auringonlaskua. Kahvit ja sauna! Taivaallisen hyvä olo. Eräs tuvassa yöpyvä nainen oli lämmittänyt saunan - suurkiitos. Saunan jälkeen ruokailu ja nukkumaan. Nyt on hyvä olo, sillä on puhdasta ja lämmintä."

Yö oli melko kylmä, vanha untuvapussini on ilmeisesti liian ohut näihin pakkasiin vaikka olinkin sisällä tuvassa. Laitoin varalta puhelimen herättämään sillä halusin lähteä liikkeelle klo 10, jolloin on jo riittävän valoisaa ja pitkä matka oli edessä. Lähdin Montellin majasta suunnilleen luoteen suuntaan Keräskeron ja Vuontiskeron välistä. Lasku kohti Keräsjärveä oli melko vauhdikas. Lisäksi menin moottorikelkkauraa, joka oli vain hieman leveämpi kuin ahkioni. Jarruttaminen suksia auraamalla oli hankalaa, ja osan matkaa laskin mäkeä takapuoli maassa, "tekstiilijarrutus".

Keräsjärveltä päin matka jatkui Suasjängän yli, poroaidan portin läpi, ja edelleen kohti Hannukurun tuvan länsi/lounaispuolella olevia järviä. Valon määrä alkoi jo vähentyä, hiihtelin tähtien loisteessa. Järvien jäällä tunsin nenässäni savun tuoksun, joten tiesin olevani jo lähellä tupaa. Loppunousu Hannukurun tuvalle on melko hankala. Tuvassa olikin muita kulkijoita ja pääsin myös saunaan.

Keräskero 29.12.2000 Poroaidan portti Suasjängällä 29.12.2000 Suasjänkä 29.12.2000 Kaamos Hannukurun lähellä 29.12.2000

La 30.12. Kalenteristani: "Aikainen herätys Hannukurun kämpässä, jo 8.30, aamupalan jälkeen kohti Sioskurua. Lumisadetta ja hämärää koko päivän. Melko lämmintä - vain noin -15 astetta. Täysi päivä hiihtelyä, Sioskuruun juuri ennen pimeän tuloa klo 15 maissa. Mökki lämpimäksi ja kahvit. Ruoka ei oikein runsaasti maistu - kulutan siis vararavintoja. Sioskuru on Hannukurun tapaan kaksiosainen, on autiotupa ja varaustupa - erittäin siisti ja lämmin, upeaa!"

Todella miellyttävän yön jälkeen jatkoin matkaani kohti Sioskurua, Pahakurun koivikoitten läpi, en poikennut Pahakurun tuvalla, vaan menin suoraan Ruovivaaran ja Piippokeron väliseen kuruun ja kohti Tappuria. En mennyt Tappurin autiotupaankaan, vaikka se näkyi selvästi vaan jatkoin Siosvaaran yli kohti Sioskurun tupaa. Välillä hiihtelin toisten kulkijoiden kanssa, he olivat myös lähteneet Hannukurusta, varaustuvasta ja menivät Sioskurun varaustupaan. Minä jäin autiotuvan puolelle.

Hannukurun tupa 30.12.2000 Hannukurun sauna 30.12.2000 Pahakurusta eteenpäin 30.12.2000

Su 31.12. Kalenteristani: "Hyvin nukutun yön jälkeen Sioskurusta kohti Pyhäkeron autiotupaa tai päivätupaa, yli Pyhäkeron: nousu kävellen ja välillä kontaten. Huipulla kauhea tuuli, alas Pyhäkeron päivätuvalle, jossa yksi nuori mies. Takka, melko kylmä tupa mutta parempi kuin Montelli. Puuntekoa."Sioskurun jälkeen oli tiedossa lyhyt taival Pyhäkeron tuvalle, mutta yli tunturin. Nousu tunturin huipulle oli melko työläs, välillä upotti melkoisesti, ja nousu jossain kohtaa oli melko jyrkkä. Monesti tuli mieleen aerobiccitunnit, joilla olin hikoillut. Onneksi olin käynyt jumpassa jo vuosia, joten voimaa ja sitkeyttä riitti.

Kohti Pyhäkeroa, taustalla Tappuri 31.12.2000 Pyhäkeron rinteiltä etelään puoliltapäivin 31.12.2000 Pyhäkeron laelta etelään 31.12.2000 Pyhäkeron luoteisrinne 31.12.2000 Pyhäkeron päivätupa 31.12.2000 Pyhäkeron päivätupa 31.12.2000

Ma 1.1.2001 Kalenteristani: "Aikainen herätys Pyhäkerolla. Jo klo 10 hiihtäen kohti Hettaa - mukava pakkanen, noin -26. Helppo hiihto Hettaan ja pikaruokaa jossain grillissä kun ravintolat olivat kiinni. Bussilla 12.50 kohti Rovaniemeä. Hetta - Muonio - Kittilä ja Roi. Junaan klo 18.20. Ruokailin ravintolavaunussa ja luin Hesarin. Sitten nukkumaan. Hieno reissu - paljon positiivista.

Pyhäkeron tuvalta olikin sitten lyhyt matka Hettaan, kuljin vauhdilla, enkä oikeastaan pitänyt lainkaan taukoja, sillä tiesin bussin aikataulun enkä halunnut myöhästyä siitä. Reitti kulki Vaarantausjärven ja Porokotajärvien kautta Ounasjärvelle. Kun tulin sinne, suunnistin kohti kirkon tornia ja nousin jo pian vastarannalla Hetan kylään. Etsin ravintolaa, jossa olisin viettänyt ajan ennen bussinlähtöä mutta enpä löytänyt. Sain sentään ruokailtua grillissä, ja siirryin sitten bussiin.

Pyhäkero Vaarantausjärveltä 1.1.2001

Paluu pääsivulle