; Seppo Suominen: Kevätvaellus Utsjoelle 23.- 30.4.2005

Kevätvaellus Utsjoelle 23.- 30.4.2005: Saarelan talolta (tien E75 varrelta, noin 5 km Utsjoen kirkolta etelään) Sulaojan tienoille (tien 92 varrelta, noin 10 km Karigasniemeen)

Yöpymiset: Goahppelavzijavri, Goahppelavzijavri, Madjoki, Guivi, Guivi, Njavgoaivi, Basijavri

Tunturit: Loktaoaivi, Orosoaivi, Rohtoaivi, Varddoaivi, Bodosoaivi, Birkeoaivi (24.4.), Erttetvarri (25.4.), Buordnavarri, Stuorraroadja, Uhcaroadja (26.4.), Hoigadanoaivi, Guivi, Gamajohgeazoaivi (27.4.)

Nautin tuntureiden ja kevään valon loistosta yksin.

Perjantaina 22.4.2005: Muistiinpanoistani: "Tilattu taksi tuli hieman myöhässä klo 19.05 mutta hyvin ehdin Tikkurilan asemalle. Taksikuski auttoi ahkion nostossa sekä kotipihassa että Tikkurilassa. 28,90€. Ahkiota piti kantaa (yksin) Tikkurilan asemalaiturilla sillä matkatavaravaunu ei ollutkaan rappusten kohdalla kuten lipunmyyjä uskoi. Klo 19.39, pari-kolme vaununmittaa piti kantaa, ja painava oli. Ahkio matkatavaravaunuun: 20€. Ensimmäinen konduktööri ei onnistunut myymään sopivaa lippua ahkiolle, mutta matkalippuja tarkastanut onnistui. Makuuvaunu 36, alapeti 4. Luultavasti nukun yksin. Menomatkan hinta 83,20€, matka + makuupaikka, paluulipun hinta on edullisempi: 78,20€. Lieneekö perjantaina kalliimpaa. Ravintolavaunuun: olutta ja kolmioleipä."

La 23.4.: Muistiinpanoistani: "Heräsin jo Kemin paikkeilla klo 6. Aamiainen, alennuslipulla 8€: kaurapuuroa, leipää, maitoa, jogurttia, kahvi, appelsiinimehua. Rovaniemelle, kärryillä ahkio yms. bussiin, Gold Line --> Utsjoelle lippu, 58,50€. Ivalossa bussinvaihto ja yli tunnin tauko. Lounas hot. Kultahipussa. Saarelan talon jälkeen bussista pois klo 16.30, tavarat kuntoon ja Nammakurua ylös, ennen kurun päätä vähän oikealle. Tekstiviesti Pirjolle ja lasku Goahppelavzijavrin kämpälle. Illalla jo viileämpää. Kämpällä klo 20. Pari naista, paistoivat kaloja, olivat pilkkineet. Iltateet."

Nammakurua ylös 23.4.2005 Uusi Metsähallituksen rakentama kota, Nammajavrrit 23.4.2005 Nammacohkka ja Nammakuru 23.4.2005

Uusi kota on rakennettu Nammakurun järvien väliin. Siinähän voisi olla hyvä jopa yöpyä: on Jötul, puuhuolto, puucee, ja vain viitisen kilometriä maantieltä.

Su 24.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö, vaihdoin jopa pitkät alushousut lyhyiksi, jotta ei olisi niin kuuma. Aamupala (kaurapuuro, leipää, teetä) jälkeen hiihtolenkille: Goahppelavzijavri - ylös tunturiin länsipuolelle - Loktajavri - Loktaoaivi (noin 420 m) - Orosoaivi (501,8) - Rohtojavri - Rohtoaivi (n. 490 m) - Varddoaivi (n. 530 m) - Bodosoaivi (500,49) - Jamen kammi Birkeleaksossa - Birkeoaivi (n. 500 m) - Goaskinjavri - ja takaisin tuvalle. Pitkä reissu 9.00 - 19.00: tupa tyhjä, lämmöt tupaan ja paistoin pari makkaraa. Ramasee. Taidan käydä nukkumaan. Kammeja on ehkä myös Loktajavri + Goaskinjavri."

Orosoaivilta ja Rohtoaivilta on mukavat näkymät Jeskadamin pohjoisosiin, koko maisema Tenolle ja pitkälle Norjaan näkyy hyvin. Varddoaivi on puolestaan länsipuolen paras näköalapaikka, varsinkin Norjan korkeat, yli kilometriset Gaissat hallitsevat näkymää, mutta myös Nuvvus-Ailigas on edustavan näköinen. Aluksi (jostain Jeskadamin laaksosta käsin) jopa luulin siellä olevia mastoja Norjan puolen mastoiksi, kunnes tajusin että Nuvvus-Ailigas on siinä.

Nuvvus-Ailigas nähtynä Varddoaivin huipulta 24.4.2005 Jamen kammi Birkeleaksassa 24.4.2005

Ma 25.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö Goahppelavzijavrin tuvassa. Klo 10 matkaan. Matkalla kuuntelin puhelimeen tulleet viestit ja lähetin Pirjolle ja isälle tiedon. Välillä aurinkoista, mutta pääosin pilvistä. Erttetvarri (457,3), huono näkyvyys. Erttetvarrilta kohti Linkinvarri itäreunaa ja edelleen Uhca Linkinvarrin länsipuolitse. Saa olla tarkkana, jotta oikea kuru Madjoen tuvalle löytyy. Tuvalla klo 17, ruokailu ja tupa lämpimäksi. Vesi löytyi purosta. Edellinen kävijä on ollut tuvalla noin viikko sitten, hiljaista on, ja jopa minun viimevuotinen vieraskirjamerkintäni on tupavihossa edellisellä aukeamalla! Jotenkin oli raskas keli, suksi vähän upotti, taidan jäädä vain tupaan lepäämään. Upea on Madjoen kämppä: puuta on tuvan sivusta täynnä (ei ole erillistä puuvajaa), kaasu on, vesipaikka lähellä, ja hiljaisuutta."

Aivan Madjoen tuvan lähellä ei ole ihmeempiä paikkoja katseltavaksi, ja kun olin jotenkin väsähtänyt päivän vaelluksesta, jäin vain lepäilemään.

Goahppelavzijavrilta ylös ja kohti etelää 25.4.2005 Erttetvarri 25.4.2005 Vedenhakupaikka Madjoen tuvalla 25.4.2005  Madjoen autiotupa 25.4.2005

Ti 26.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö Madjoella. Kävin illalla lepäämään ennen klo 20 ja heräsin aamulla klo 9. Aamupala ja klo 10 matkaan kohti Guivia. Upea sää, vähensin vaatteita, ensin villapusero, pipo, anorakki ja käsineet. Guiville klo 14. Tyhjä tupa, vesi sulatettava lumesta. Edellinen kulkija ollut täällä lauantaina. Hiljaista on, lepäilen. Ja levon jälkeen iltalenkille: Buordnavarri (n. 480 m), Stuorraroadja (501 m) - hyvä näkymät joka suuntaan, erityisesti luoteeseen Njavgoaivin ja Ailigaksen suuntaan. Tekstiviesti Pirjolle. Hyvin näkyy myös Ahkovarri. Stuorraroadjan jälkeen lasku alas ja Uhcaroadjalle (n. 450 m), ja sieltä lasku kohti Guivin tupaa. Aloin lämmittää tupaa iltalenkiltä tultuani n. klo 18. Hiljaista on."

Madjoen ja Guivin välinen hiihto on mielestäni parasta Lappia, loivaa maastoa, lähes tasaista, mukavaa harvaa koivikkoa, välillä avoimempaa jänkää. Lisäksi sää oli mitä loistavin. Ja kun kulkee etelään päin, Guivin ryhmän tunturit ovat hyvänä maamerkkinä.

Gaimmioaivi Bahkkeskaidilta 26.4.2005 Guivin tunturiryhmä Bahkkeskaidilta 26.4.2005 Kelkkaura Guivin tuvalta kohti Buordnavarrin ja Gamoaivin välistä solaa 26.4.2005 Guivin autiotupa 26.4.2005 Porot Buordnavarrin itärinteillä 26.4.2005 Stuorraroadjalta luoteeseen kohti Gamoaivia ja Guivia 26.4.2005 Stuorraroadjalta lounaaseen, keskellä Njavgoaivi 26.4.2005 Guivin ja Gamoaivin välinen kuru 26.4.2005

Ke 27.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö. Aamupalan jälkeen ilman kantamuksia hiihtelemään. Guivin tuvan takaa nousu Hoigadanoaiville (n. 520 m) ja maisemat, varsinkin pohjoiseen ja itään ovat hyvät. Jatkoin ylhäällä Guiville (640,5), tekstiviesti Pirjolle, Pekolle ja isälle. Valokuvailin. Jyrkkä lasku Guivilta länteen: sukset kädessä. Kun loiveni, todella mukava lasku Guivin ja Gamojohgeazoaivin väliseen solaan. Nousu Gamojohgeazoaiville (n. 540 m), hyvä lasku kuruun ja aina tuvalle."

Valokuvailin enemmäkin, mukana digikamera HP935, siinä 512 MB muistikortti (SD), yhdet ladattavat paristot riittivät hyvin. Mukana oli toisetkin, mutta en niitä missään vaiheessa tarvinnut, vaikka kuvasin reilusti: 145 kuvaa. Missään vaiheessa en katsellut kuvia digitaalisen tähtäimen kautta, silmätähtäin riitti; se säästää paristoja. Mukana oli myös digitaalinen videokamera (ahkioon mahtuu tavaraa), kuvasin noin 10 minuuttia, akku olisi riittänyt pitempiinkin otoksiin.

Melkein joka ilta olen ihmetellyt kulkijoiden vähäistä määrää: Madjoella meitä on ollut todella vähän, mutta sinnehän ei voikaan kulkea muuten kuin talvikeleillä. Goahppelavzijavrilla, Guivilla tai Njavgoaivilla vieraskirjamerkintöjä oli ollut maalis- ja huhtikuussa 2005 vain noin kymmenkunta (ryhmää, 1 - 5 henkilöä per ryhmä) kuukaudessa, ja tässä luvussa on mukana myös moottorikelkalla kulkijat.

Guivin lumisella huipulla 27.4.2005

To 28.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö Guivilla. Aamupalan jälkeen matkaan kohti Njavgoaivia klo 10. Aluksi pilvistä, Stuorraroadjan ja Uhcaroadjan välistä, loivaa laskua kohti Fiellogeadggejohkaa, hyvä merkki on Ceavrresgielas, tai sen lumettomat kivikot. Fiellogeadggehjohkan yli vanhan rajan kohdalla, kohti Ullavaraksen itäistä sivua, on mentävä riittävän kaukana sivupuron jyrkistä rinteistä (Suohpasoaivin suunnalta). Ullavaraksen jälkeen Njavgojohkan yli ja poistuminen luonnonpuistosta. Tuvalla, Njavgoaivin tupa on koivikon eteläpuolella, ei näy kovinkaan hyvin ennen kuin on jo pihassa. Näköjään on tehty uusi kota, vieraskirjamerkintöjen mukaan valmistunut syyskuussa 2004. Kenelle? Sillä tälläkin tuvalla viimeksi on käyty 6 päivää sitten; ei ainakaan talviretkeilijöitä varten. Tupaan tulet, ja veden sulatus. Ruokailu ja ruokalepo. Iltahiihto Ruktajavrille päin. Katselin huomista reittiä. Olen kahden vaiheilla: joko menen Ruktajavrille, yövyn siellä ja herään lauantaina varhain ja hiihtelen maantielle 12 km matkan klo 11 bussiin, tai sitten hiihtelen huomenna lounaalle ja illalliselle Ruktajavrille ja vielä illalla lähelle maantietä, telttaan yöksi. Ratkaisen asian huomenna. Olen ennenkin ollut viimeisen reissuyön jossain tuvassa lähellä (n. 10 km) maantietä. Herännyt aikaisin ja aamuhangilla mennyt maantielle ja bussiin: mieleen tulevat 2002 Tierbmesjavri, 2003 Saarijärvi ja 2004 Goahppelavzijavri. Joka kerta homma on toiminut hyvin. Saa nähdä, miten nyt, pakko on ehtiä bussiin..."

Hanki on kantanut koko ajan hyvin tai erittäin hyvin, ja lunta on valtavasti, ja useana päivänä sitä on tullut vielä lisää.

Reitti laskeutuu Fiellogeadggejohkalle 28.4.2005 Njavgoaivi Ullavaraksen kupeelta 28.4.2005 Uusi kota Njavgoaivin autiotuvan vieressä 28.4.2005

Pe 29.4. Muistiinpanoistani: "Nukuin hyvin Njavgoaivissa, pitkään - tahalteni, jotten vaan menisi maantielle liian aikaisin. Aamupalan jälkeen klo 12 kohti Ruktajavria. Helppo reitti, lumisadetta, pientä mutta silti: lumi tarttuu suksien pohjaan. Ruktajavrilla vanha mies, osin asustaa siellä (?), oli kalassa, pilkillä, neuvoi taukotuvan paikan maantien viereltä, läheltä paikkaa, jonne Karigasniemen/Ailigaksen poroerotuspaikalta tulee tie. Hiihtelin teetauon jälkeen rauhallisesti Luopmosjavrien yli järven lounaiskulmaan mökkien luo, josta lähtee moottorikelkkaura poroerotuspaikalle. Niillasasvarrin pohjoispuolelta poroerotuspaikalle, voi surkeaa, mikä näky, kun on tottunut puhtaaseen luotoon, taloja vinksin vonksin, pihat mitä lienevät ja autotie! Onneksi pystyin hiihtelemään tien sivussa Ailigasjängällä maantielle. Pysähdyin, kävelin vähän matkaa tietä pitkin, ja vanhuksen mainitsema tupa löytyi. Upeaa! Soitin Pirjolle, ihanaa. Ruokailin: perunamuusia ja muikkuja. Ruokaryyppy. Kotaan lämpö: puita on vieressä, iso puuvarasto, myös ekopiste ja puucee. Nyt on todella hyvä olo."

Ruktajavrilta lähdettyäni keli muuttui lumisateiseksi ja kulku hidastui, suksien pohjaan tarttui koko ajan melko kasa lunta, mikä hidasti kulkemista. Mutta tavoitteena oli vain päästä maantien varteen uudelle kodalle. Metsähallitus on rakentanut näitä uusia kotia ainakin kolme: Nammakuruun, Njavgoaiville ja Basijavrille, jossa vietin viimeisen yön. Kota on noin 200-300 metriä Ailigaksen poroerotuspaikalle johtavan polkutien itä/kaakkoispuolella, maantien (92) varresta noin 50 metriä etelään Pasitjavrin rantatöyräällä.

Njavgoaivin länsirinne 29.4.2005 Luopmusjavrrit, Stuorrajavri 29.4.2005 Autiotupa ja avonainen kota Ruktajavrilla 29.4.2005 Poroerotuspaikka Ailigaksen ja Niillasvarrin välissä 29.4.2005 Basijavrin kota 29.4.2005 Basijavrin kota 29.4.2005

La 30.4. Muistiinpanoistani: "Hyvä yö Basijavrin kodassa. Se viilenee nopeasti kaminan tulen sammuttua. Ei ole lämpöeristeitä: vain lautaseinät ja keskellä Jötul -kamina. Aamupala ja klo 11 Eskeliseen (18,60€ + 3,50€ matkatavaralisä), Ivaloon. Hot Kultahoviin saunaan: 15€., ja lounas. Kirjastossa vilkaisin lehtiä, S-marketista matkaevästä ja klo 16.15 Gold Line bussiin Rovaniemelle (39,20€ + 2,50€ matkatavaralisä). Pitkä tauko Sodankylässä, silti hyvissä ajoin Rovaniemelle: 20.10. Hain kärryt ja sain ahkion niiden avulla helposti konduktöörivaunuun, sekin 20€. Makuuvaunuun."

kustannuksia:

VR, Hki-Roi-Hki, matkalippu + makuupaikka: 161,40 €
VR, ahkio, Hki - Roi, 20 €
VR, ahkio, Roi - Hki, 20 €
hotelli Kultahippu, sauna 15 €
Gold Line, Roi - Utsjoki, 58,50 €
Eskelinen, Sulaoja - Ivalo, 22,10 €
Gold Line, Ivalo - Roi, 41,70 €

Matkat yhteensä: VR 201,40 €, bussit 122,30 €, = 345,80 €yhteensä

Mahdollisesti videoita tulossa.

Paluu pääsivulle