; Seppo Suominen: Kevätvaellus Käsivarteen 15.- 22.4.1993

Kevätvaellus Käsivarteen 15.- 22.4.1993

Yöpymiset: Saarijärvi, Meeko, Porojärvi, Porojärvi, Porojärvi, Porojärvi, Terbmis

Nautin tuntureiden ja hankien loistosta isän, Kaarinan ja Kalervon kanssa

Keskiviikkona 14.4.1993 Muistiinpanoistani: "Vantaa klo 7 - Hämeenlinna - Orivesi - Alavus - Alajärvi, Veikko P...:n luona ruokailu. Kaustinen - Oulainen - Oulunsalo. Sauna ym."

Lähdimme isäni kanssa autolla kohti pohjoisia. Tarkoituksella lähdimme vasta pääsiäisen jälkeen, sillä ajattelimme sitä seuraavalla viikolla tunturissa ja tuvissa olevan hieman enemmän tilaa. Ajelimme etelästä Oulunsaloon serkkuni ja hänen perheensä luo.

To 15.4. Muistiinpanoistani: "Oulunsalo klo 6 - Kemi - Muoniossa ruokailu. Kilpisjärvi. Lähtö tunturiin klo 15.30. Kalervo, Kaarina, isä ja minä. Saarijärven kämpälle, puolipilvistä, loppumatkasta tuulista. Kämpässä lämmintä, kolme henkeä meidän lisäksi."

Pitkän automatkan jälkeen ei yleensä tavoitteena ole hiihtää kuin lähimmälle tuvalle, käytännössä Käsivarressa tämä tarkoittaa Saarijärven tai Tierbmesjavrin tupaa. Kilpisjärveltä nousu Tsahkaljärvelle, sieltä edelleen loivaa nousua Jeähkkasin ja Masehvarrin eli Muurivaarojen väliseen solaan, Norjan puolelle Tsoahpejavrin jäälle ja Saarijärvelle. En tätä kirjoittaessa muista, saiko silloin rajan edes ylittää luvallisesti vai eikö saanut. Yleensä melkein kaikki sen ylittivät kun kulkivat Saarijärvelle Kilpisjärveltä.

Pe 16.4. Muistiinpanoistani: "Aamupalan jälkeen matkaan. Saarijärvi - Kuonjarjohkassa lounas - Meeko. Hiihtomatkaan n. 3½ tuntia. Mustikkakeitot - iltalenkki Vuomakasjärvelle. Meekollla puhelin ei toimi. Kaarinan monojen pohjat irtosivat - yritimme korjata. Vuomakasjärvellä on uusi poliisin kämppä. Olemme nyt Meekon autiotuvassa neljästään."

Saarijärveltä on helppo reitti Meekolle, aluksi melko pitkä, mutta loiva nousu Kuonjarvarrin etelärinteitä. Talvireitti kiertää Kuonjarvarrin huipun eteläpuolelta. Kuonjarjohkan tuvalta on kenties vieläkin helpompi taival Meekolle. Melko tasasta, pari pientä nousua, ja vastaavat laskut ennenkuin reitti alkaa laskeutua kohti Meekon autiotupaa.

Kalervo, Kaarina ja isä Saarijärven tuvalla 16.4.1993 Kuonjarjohkan autiotupa 16.4.1993 Poliisin uusi maja Vuomakasjärvellä 16.4.1993 Isä, Kalervo ja Kaarina lähestymässä Meekoa, taustalla Saivaara 16.4.1993

La 17.4. Muistiinpanoistani: "Yöllä Meekon tupaan tuli kelkalla pari kalamiestä. Aamupäivällä melkoinen lumituisku, mutta iltapäivällä hiihdimme Jogasjärven kautta Porojärvelle. Siellä oli pari miestä. Soitin Annelle."

Kun meillä ei ollut sen suurempaa kiirettä, emme kiirehtineet eteenpäin. Odottelimme kaikessa rauhassa kelien parantumista, ja vasta iltapäivällä siirryimme Porojärven tupaan. Matkaa on vain noin 10 km.

Meekon autiotupa 17.4.1993

Su 18.4. Muistiinpanoistani: "Luppopäivä Porojärvellä. Kova tuisku, iltapäivällä vähän hellitti. Kävimme katsomassa Kemijoki Oy:n majaa, oli hyvä hiihdellä. Soittelin kotiin. Illalla näimme koiravaljakoilla ajavan miehen ja naisen. Jäivät yöksi. Samoin yöpyi pari miestä."

Todellista laiskottelua, Kemijoki Oy:n tuvalle on matkaa Porojärven tuvasta alle kilometri. Toisaalta meillä ei ollut sen ihmeellisempää suunnitelmaa, kunhan vain oleilimme, ja kun tilaa oli, jäimme toiseksikin yöksi.

Isä vettä hakemassa Porojärvellä 18.4.1993 Porojärven ilta, kuva Meekon suuntaan 18.4.1993

Ma 19.4. Muistiinpanoistani: "Kaunis ilma. Porojärvi - Somas - Porojärvi. Somaksen vanha autiotupa ei enää ole vanhalla paikallaan, jossa pidimme tauon. Monot kostuivat vähän, vaikka hanki kantoi melko hyvin. Pilkoimme puita. Illalla kämppään tuli kokenutta retkeilijää."

Lähdimme vain retkieväiden kanssa käymään Somaksella. Porojärven tuvalta reitti kulkee aluksi suoraan järven yli, Pumbovarrin jyrkänteen itäpuolelta, Jamehnjunnin yli, laskeutuu sitten Valtijoelle, ja sen varsia seuraten aina Somakselle asti. Emme käyneet aivan Somasjärvellä, sillä käännyimme paluumatkalle jo vanhan tuvan kohdalta. Se oli vähän Somaslompolon eteläpuolella Valtijoen varressa, ei aivan rannassa, vaan ylempänä.

Isä, Kalervo ja Kaarina matkalla kohti Somasta 19.4.1993 Ridnitshokka, Ruvdnaoaivi Somaslompolon takaa 19.4.1993 Kaarina ja Kalervo Somaksen entisen tuvan kohdalla 19.4.1993

Ti 20.4. Muistiinpanoistani: "Upea sää. Taabmajärven kämpällä päiväteet ja iltalenkkinä Reikämaan seitakivellä: Soitin äidille. Nyt Porojärven kämppä on muuten tyhjä, vain me neljä."

Ilman kantamuksia kävimme Taabmalla. Porojärveltä on arviolta 10 km, melko suoraan itään. Taabman tupa on sen verran sivussa, että siellä on todella vähän kävijöitä. Toisena lenkkinä hiihtelimme Porojärven laaksoa länteen Reikämaalle ja takaisin.

Isä ja Kalervo Porojärven tuvalla 20.4.1993 Isä, Kaarina ja Kalervo Taabman tuvalla 20.4.1993 Taabman tupa ja puuvarasto 20.4.1993 Kaarina, isä ja Kalervo Reikämaalla 20.4.1993

Ke 21.4. Muistiinpanoistani: "Nukuimme yön Porojärvellä neljästään. Aamulla klo 9 matkaan: Porojärvi - Harrijärvet - Harroaivin ja Juovvavarrin satula - Pollovuoma - Tierbmesjärvi. Matkalla huono näkyvyys ja lumisadetta. Mutta komea ilta. Yö Tierbmeksen autiotuvan puolelle. Kämppä on uusittu, nyt autiotuvan puoli on idässä. Ylitornion koiraporukka myös kämpässä. 10 huskyä. Hiihtomatka oli melko väsyttävä, monot märät. Soitin Annelle."

Reitti Porojärveltä Terbmikselle on helppo, loivaa nousua aina Harroaivin kohdalle ja sen jälkeen loivaa laskua.

Tiebmesjavrin tupa 21.4.1993 Tiebmesjavrin tupa 21.4.1993

To 22.4. Muistiinpanoistani: "Aikainen herätys. Aamupala, Tierbmeksellä -13 astetta. 8 - 11 hiihto maantielle. Lounas Kilp Retkeilykeskuksessa. Kahvit ja polttoainetta Muoniossa. Kalervo ajoi valtaosan. Roi n. klo 19. Sauna!"

Kalervo ja Kaarina reissun loppupuolella 22.4.1993 Isä reissun loppupuolella 22.4.1993 Seppo reissun loppupuolella 22.4.1993

Paluu pääsivulle