; Seppo Suominen: Kevätvaellus Käsivarteen 19.- 25.4.1980

Kevätvaellus Käsivarren tuntureille 19.- 25.4.1980

Yöpymiset: Terbmisjärvi, Meekonjärvi, Jogasjärvi, Pitsusjärvi, Pitsusjärvi, Pitsusjärvi

Tunturit: Kohpevarri 20.4., Kahperusladnja 21.4., Halti 23.4. (14144)

Mukana isä, Eero, Pertti ja minä

Perjantaina 18.4.1980 Eeron Transitilla kohti pohjoista, isä ja Pertti ohjaamon puolella ja Eero sekä minä takana pakettiauton kuljetustilassa. Kalenterini mukaan: "lumikenttien kutsu". Ajelimme koko illan ja yön, välillä lyhyet torkut autossa jossain Kemin tienoilla.

La 19.4. Aamunkoiton aikoihin olimme jo pitkällä Lapissa, aamiaisen/lounaan söimme Karesuvannon paikkeilla. Transit Metsähallituksen tukikohdan pihaan Kilpisjärvellä, ja vaatteiden vaihto. Ylös Tsahkaljärvelle ja edelleen Terbmisjärvelle. Olin aika poikki kun lopulta tulimme Terbmiksen majalle, yöunet olivat jääneet melko vähäisiksi. Majoituimme varaustuvan puolelle.

Su 20.4. Terbmikseltä aluksi järven jäätä myöten ja Jollanoaivin alitse Kutturankuruun, josta ylös Terbmiksen laaksosta, kivikot melko selvästi jo näkyvillä. Tauko Kohpevarrin kohdalla ja nousu ilman kantamuksia tunturille. Oli niin lämmin, että pystyi laskemaan mäkeä ilman paitaa. Menimme Meekon varaustupaan ja hiihtelimme Meekon ympäri.

Terbmisjärven itäpäässä 20.4.1980 Eero Kutturankurun nousussa 20.4.1980

Ma 21.4. Meekolta vain Jogasjärvelle. Hiihtelyä Porojärven laaksossa ja nousimme Kahperusladnjalle. Kaivoimme Pertin kanssa kuopan teltalle Jogasjärven tuvan viereen ja menimme sinne yöksi. Sukset ja sauvat teltan nurkissa maakiiloina. Eero ja isä antoivat meille vielä omat makuualustansa, joten meillä oli niitä kahdet.

Isä Jogasjärven tuvassa 21.4.1980 Teltta Jogasjärven tuvan kupeessa 21.4.1980 Jogasjärvellä illalla 21.4.1980

Ti 22.4. Yö oli teltassa todella mukava, sen sijaan isä ja Eero valittivat että Jogasjärven tuvan lavitsa on kova kun he olivat luovuttaneet meille alustansa. Aamukahvin jälkeen kohti Pitsusta suoraan Toskaljärven kautta, hyvä reitti. Lumi tarttui suksen pohjiin niin, että oli pakko käyttää puukkoa nuoskan poistoon ja laittaa kynttilää pohjaan. Toskaljärven ylitettyämme sukset alkoivat pelata hyvin ja loppumatka Pitsukselle oli helppo. Majoituimme varaustupaan.

Pitsusjärvellä illalla 22.4.1980

Ke 23.4. Pertti huomasi pikkureppunsa jääneen Jogakselle, joten hän lähti isäni kanssa sitä hakemaan. Minä nousin Eeron kanssa Haltille; vieraskirjan numero tällä kertaa 14144. Sää ei ollut paras mahdollinen, mutta reitti Haltille oli jo vanhastaan tuttu, eikä ongelmia ollut. Olimme toisenkin yön Pitsuksen varaustuvassa.

Eeron kanssa Haltilla 23.4.1980

To 24.4. Hiihtelyä Pitsusjärvellä, isä ja Pertti vuorostaan nousivat Haltille "tarkastamaan" olimmeko Eeron kanssa todella käyneet huipulla asti. Minä tyydyin hiihtelyyn Eeron kanssa järven jäällä ja Pitsukselta itään päin Lovttokielaalla. Siirryimme autiotuvan puolelle, sillä Pitsuksella oli yllättävän vähän porukkaa.

Poroelo lähestyy Pitsusjärven tupaa 24.4.1980

Pe 25.4. Päätimme hiihtää suoraan Kilpisjärvelle. Aluksi Pitsusjärveltä alas Vuomakasjärvelle, nousu Meekon länsipuoliseen satulaan ja lasku Pierfevaggiin. Riittävästi länteen, jotta vankasta pääsi hyvin ylös ja edelleen Kuonjarjohkaan. Nousun aikana pidimme kahvitaukoa, ja Eeron termospullon muki putosi mäkeen ja sinne se jäi kun se lähti vierimään rinnettä alas. Kuonjarjohkassa ruokatauko, jatkoimme todella mukavaan laskuun Kuonjarvarrin rinteiltä Saarijärvelle. Siinä saa lähes 15 minuuttia laskea alamäkeä, vauhti pysyy sopivana koko ajan. Saarijärveltä suoraan rajan yli Muurivaarat pohjoispuolitse kiertäen kohti Tsahkaljärveä ja lopulta lasku Kilpisjärvelle. Vielä samana päivänä Rovaniemelle, ja saunaan Benjamin luo.

Pertti, Eero, minä ja isä 25.4.1980

Paluu pääsivulle