; Seppo Suominen: Talvivaellus Muotkatuntureille 18. - 23.2.2008

Muotkatunturit 18. - 23.2.2008

Yöpymiset: Basijavri, Vudnjosjohka, Guoldnajohkan latvapuro, Stuorraäytsi, Stuorraäytsi

Tunturit: Cohkavarri (22.2.2008)

Tuntureilla yksin

17.2.2008 su, muistiinpanoistani: ”Taksi tuli ajoissa, mutta meni naapurin pihaan aluksi. Tikkurilaan, kuski avusti ahkion nostossa laiturille. Juna Rovaniemelle 22.48 – ajoissa. Ahkio kyytiin (20e) ja makuuvaunuun. Maksoin vasta makuuvaunussa ahkion kyydin. Hytissä melko kuuma.”

18.2. ma, muistiinpanoistani: ”Heräsin Oulun kohdalla, aamupala ravintolavaunussa: puuroa, kinkkusämpylä, app.mehua ja kahvi, 8e. Ei vedä vertoja Rooman-Firenzen junan aamiaiselle. Hyttiin kirjaa lukemaan, Juha Nummisen ’Osta elämä, myy kuolema’. Rovaniemelle ajoissa 10.45. Aurinko paistaa, -6 astetta. Ahkio vetämällä bussipysäkille, ja Eskeliseen (60,20e), klo 11 kohti linja-autoasemaa, 45 min tauko! Hain läheisestä K-citymarketista matkaevästä ja otin ahkiosta matkalle luettavaa. Nyt odottelua, että bussi lähtisi pohjoiseen. Bussi melko täynnä, mutta tyhjeni matkan edetessä, muutamia jalottelutaukoja ja ruokatauko Ivalossa: Lauran grillistä poropurilainen (5e). Lopulta olin ainoa matkustaja, jäin kyydistä pois lähellä Karigasniemeä, heti Kevonreitin, Sulaojan jälkeen ja menin Basijavrin kotaan, n. klo 18.05. Kotaa lämmittämään, tein puita, sulatin vettä. Näyttäsi olevan upea kuutamo. Ruokailu. Nyt kodassa + 3 astetta, ulkona ehkä -5 astetta.”

Olin käynyt Basijavrin kodassa muutamia vuosia sitten, joten tiesin paikan sopivan hyvin yöpymiseen.

Basijavrin kota 18.2.2008

19.2. ti, muistiinpanoistani: ”Hyvä yö Basijavrin kodassa, aamupala. Katsoin voiko aluksi laskeutua Basijavrille ja lähteä sitä kautta: ei voi, sillä järven itäpää on avoin, vettä näkyvillä. Tietä pitkin n. 1 km Sulaojan Kevonreitin alkukohtaan, josta Piessuon-Luomusjoen soidensuojelualueelle. Poroaidassakin sopivasti portti. Kohti etelää. Luomusjoen koivikot hankalia, Karigasjoelle, Vudnjosjohkaa ylös. Tosi hankalaa, tein ensin ladun ilman ahkiota ja sitten ylöspäin, hidasta. Välillä otin ahkion aisat pois ja tilalle vain naru, siitä oli helppo kiskaista hankalassa paikassa. Lopulta kantava hanki, mutta aikaa oli vierähtänyt jo aurinko laskemassa, teltta pystyyn n. 18 maissa, teetä ja voileipää. Nukkumaan, lämpötila n -9 astetta.”

Tosiasiassa tuo mainitsemani naru on vahva köysi.

Basijavrin kota 19.2.2008 Basijavri 19.2.2008 Muotkatunturit Piessuon-Luomusjoen soidensuojelualueen suunnalta 19.2.2008 Muotkatunturit Piessuon-Luomusjoen soidensuojelualueen suunnalta 19.2.2008 Luomusjoen varrelta 19.2.2008 Vudnjoscohkka 19.2.2008 Vudnjoscohkkan ja Vudnjosjohkan tietämillä 19.2.2008

20.2. ke, muistiinpanoistani: ”Yö Vudnjosjohkan tietämillä jonkun jängän laidassa. Hyvä näkyvyys Vudnjoscohkkalle ja suoraan teltan oviaukosta myös Ailigaksen tornille. Jotain valoja näkyi eilen illalla ja yöllä koiran (?) haukkumista. Vaatimaton aamupala ja matka jatkuu kohti etelää Vudnjosjohkan latvapurojen suuntaan, Skoahppagasoaivin länsipuolitse nousu satulaan. Nousu, varsinkin koivikossa hankala, ahkiosta piti monessa paikassa vetää narusta. Skoahppagasoaivin eteläpuolisen laakson länsipuolta, lopulta laakson pohjalle. Ahkio edellä, viimeisessä laskussa oli viisasta päästää ahkio ensin ja minä narulla perässä – ahkio vei, minä vikisin. Avzegasoaivin länsirinteitä, aurinko laski eikä kuuta näy. Puron varteen, laskeuduin sitä alas, lopulta pysähdyin suon laitaan – teltta pystyyn. Olin liian väsynyt enkä etsinyt autiotupaa, lisäksi oli jo pimeää. Ruokailu: teetä ja makaronipataa. Vaatteet melko märkiä, myös saappaat + irtohuovat. Onneksi mukana on varavaatteita ja varasaappaat.”

Olin tehnyt virheen, kun laskeuduin Skoahppagasoaivin eteläpuolisen laaksoon, ja sen takia ajauduin liiaksi autiotuvan länsipuolelle. Viisaampaa olisi ollut mennä laakson itäreunalle eli pysyä Avzegasoaivin länsirinteillä ja sitä kautta kulkea autiotuvalle. Käytännössä kuljin kolme-neljäsataa metriä liian lännessä Avzegasoaivin lounaiskulmilla, ja seurauksena oli telttayö.

Vudnjoscohkka oikealla, Vudnjosjohka kurussa vasemalla 20.2.2008 Skoahppagasoaivin rinteiltä etelään 20.2.2008 Laakso Skoahppagasoaivin eteläpuolella 20.2.2008 Laakso Skoahppagasoaivin eteläpuolella 20.2.2008 Vain 500 m Stuorraäytsin tuvalle 20.2.2008

21.2., to, muistiinpanoistani: ”Mikon syntymäpäivä, mutta puhelimella ei kenttää – en voi lähettää 16v. onnittelua. Hyvä yö teltassa, varpaita paleli yöllä – ei ollut sukkia saatavilla, joten laitoin lammasrukkaset varpaisiin. Helpotti. Aamupala ja ahkion pakkaus. Hiihtelin ilman kantamusta etsimään Stuorraäytsin tupaa. Ihmettelin eilen illalla, kun en ollut nähnyt poroaitaa - pimeässä ei näykään. Nyt se löytyi melkein heti, seurasin sitä tuvalle. Takaisin ahkion luo – ja tupaan lyhyt matka n. 500 m suoraan mutta mutkineen n. 1½ km, kesti lähes 2 h! Ylämäessä piti aina vetää ahkiota narulla. Ruokailu, tupa lämpöiseksi ja vaatteiden kuivatus. – Olin ollut viime yön n. 500 m liiaksi lännessä. Aamulla ilmansuunnat mielessäni vähän sekaisin, piti tarkastaa kompassista – sitten ok. Hiihtelin vähän moottorikelkkauralla. Eilen oli Stuorraäytsin tuvassa käynyt pari henkeä kelkalla, ilmeisesti pohjoisesta päin. Sinne ainakin heidän jälki menee. Erikoinen sumu tai pilvi, peittää vastarinteen. Takaisin tuvalle ruokailemaan, kyllä tuvassa on mukava tehdä ruokaa verrattuna teltan absidiin. Jätin tuomiset tuvalle. Nyt vain oleillaan ja kuivatellaan varusteita, klo on noin 16.30.”

Stuorraäytsin tuvan lounaispuolelta 21.2.2008 Stuorraäytsin autiotupa 21.2.2008 Stuorraäytsin läntinen suuaukko 21.2.2008 Avzegasoaivin rinteiltä lounaaseen 21.2.2008 Stuorraäytsin autiotupa 21.2.2008 Stuorraäytsin autiotupa 21.2.2008 Stuorraäytsin autiotupa 21.2.2008

22.2. pe, muistiinpanoistani: ”Hyvä yö Stuorraäytsin autiotuvassa. Lämmin! Aamupalan jälkeen hiihtelemään. Katsoin, onko hyvää reittiä Porttikaltion poroerotuspaikalle. Sinne lähtikin moottorikelkkaura, mutta se loppui Cohkavarrin eteläpuolella, nousin Cohkavarrille (n. 460 m), soitin Pirjolle ja lähetin Mikolle myöhästyneet synttärionnittelut. Palasin tuvalle päiväteen keittoon – kerroin Pirjolle lähteväni huomenna maantietä kohden, taidan kulkea Guoldnajohkan suuntaan, on alamäkeä, ainakin alussa on moottorikelkkaura ja lisäksi poroaita, kokemuksen perusteella varaan matkaan kaksi päivää vaikka sen pitäisi mennä päivässä. Otan sitten valmiin kyydin Guoldnasta tai Aslakkalasta eteenpäin. – Päiväteen jälkeen hiihtelin n. 1½ h Guoldnajohkan rantaa alavirtaan, aluksi moottorikelkan jälkeä, mutta se erkani purosta, kun se seurasi tarkasti poroaitaa, ja lopulta tein valmiiksi latua Guoldnajohkan varteen. Palasin kämpille, tein polttopuita ja ruokailin. Vielä uudestaan polttopuita. Iltaa odotellessa, tuvassa pimeää jo klo 17.20 aikoihin. Kynttilöitä on onneksi mukana. Sain teltan yms. kuivatettua. Pakkasin teltan – se jäi eilen aamulla sekavaksi nyytiksi. Samoin hiihtosaappaat + irtohuovat ovat kuivat. Ilmeisesti minun varusteillani pystyy hiihtelemään ja telttailemaan pari päivää – sitten on pakko päästä kämppään varusteita kuivattamaan. Lisäksi on selvää, että se mikä menee huhtikuun keväthangilla kevyesti, on helmikuussa puolitettava ja sekin sujuu vaivoin. On turha ajatellakaan samoja matkoja kuin huhtikuussa, mutta on tämäkin niin erilaista ja hienoa!”

Cohkavarrilta pohjoiseen 22.2.2008 Cohkavarrin pohjois/koillispuolinen sola 22.2.2008 Stuorraäytsin autiotupa 22.2.2008

23.2. la, muistiinpanoistani: ”Heräsin jo ennen klo 7, mökin lämmitys, aamupala, tupa siistiksi, matkalle kuumaa teetä termospulloon ja lähtö Stuorraäytsiltä klo 8.30. Kohti maalikyliä Guoldnajohkan suuntaan, aluksi moottorikelkkauraa, välillä poroaita ja moottorikelkan jälki loittonivat jokivarresta, joten seurasin jokiuomaa. Muutamassa paikassa melko hankala reitti, paras lienee poroaidalla + moottorikelkkauralla. Upea, aurinkoinen sää, aamulla -12 astetta. Välillä join teetä, Guoldnajohkassa on iso mutka n. 3 km ennen maantietä, sen luona tiesin ehtiväni ennen auringonlaskua maantielle. Moottorikelkkauran seuraaminen helpottaa. Maantielle klo 17.06. Soitin Pirjolle – Norjan puhelinverkko. En onnistunut soittamaan numerotiedusteluun, joten kävelin läheiseen Guttormin taloon, josta sain soitettua taksin. .. Odottelin sisällä taksia. Taksilla matkaa yli 30 km, taksissa peräkärry, johon ahkio – sukset ja sauvat sisälle. Taksi Karigasniemeen 55e. Kalastajan majataloon, josta saunallinen huoneisto 90e. Saunaa odotellessa.”

Stuorraäytsin läntinen suuaukko 23.2.2008 Avzegasoaivi, Stuorraäytsin läntinen suuaukko ja Uhca Avzegasoaivi 23.2.2008 Avzegasoaivi 23.2.2008 Guoldnajohkan varrelta 23.2.2008 Avzegasoaivi 23.2.2008 Guoldnajohkan varrelta 23.2.2008 Avzegasoaivi 23.2.2008 Guoldnajohkan varrelta 23.2.2008 Guoldnajohkan varrelta, reilu km maantielle 23.2.2008

24.2., su, muistiinpanoistani: ”Hyvä yö Kalastajan majatalossa. Kävin aamusaunassa ennen itse tehtyä aamupalaa, Majatalon aamiaista ei ole tarjolla, kun turisteja on niin vähän. Bussiin klo 10.55, Eskelinen kohti Rovaniemeä, 60,20e + 8e ahkiosta. Soitin kotiin Pirjolle ja hän varasi internetin kautta junalipun Roi-Tikkurila klo 21.10 lähtevään junaan: e-lippu, jota ei voi vaihtaa. Myöhemmin tajusin, että olisin ehtinyt klo 18 junaan. No, varattu, mikä varattu. Hotkaisulounas Ivalossa. Bussi aivan täynnä Sodankylästä, osa kulkijoista ei edes mahtunut ja heidän piti jäädä odottamaan vara-autoa. Rovaniemelle aikataulun mukaisesti, kysyin ahkion säilytyspaikkaa: ei ole, maksu sen kuljetuksesta 20e ja jätin sen ulos odottamaan illan myöhempää junaa. Ruokailu, joku pizza, matkaevästä Siwasta. Bussissa olin jo aloittanut dekkarin: Helene Tursten ’Tatuoitu torso’, ja luin sen loppuun jossain Tampereen jälkeisellä rataosuudella. Tavallinen istumapaikka! Makuupaikkoja ei enää jäljellä.”

25.2., ma, muistiinpanoistani: ” Torkuin miten torkuin, välillä luin kirjaa. Lähellä Tikkurilaa siirryin ulko-oven luo odottamaan asemalle tuloa. Tikkurilassa klo 8.20, en saanut valmiiksi tilattua taksia, joten kyselin taksien jonosta isokokoiselle ahkiolle + minulle kyytiä kotiin. Joku taksimies tilasi – ja odottelin, odottelin. Lopulta lähes tunnin odoteltuani tolpalle tuli koulukyytiajosta vapautunut tilataksi, jolla kotiin: 26,90e. Pirjo koulussa, kahvit + aamupala, Hesarit yms....”

Paluu pääsivulle