; Seppo Suominen: Kesävaellus Muotkatuntureilla

Kesävaellus Muotkatuntureilla 28.7.2002 - 2.8.2002

Yöpymiset: Jeägeloaivi, Alempi Honkavuoma, Ylempi Honkavuoma, Kiellaroaivi, Kiellaroaivi

Tunturit: Jeägeloaivi, Toanganoaivi, Peäldoaivvas (29.7.), Tsuanjaoajvi (30.7.), Kiellaroavvi (31.7.), Keätkepassi, Uhtsa Keätkepassi (1.8.)

Nautin tuntureiden ja purojen maisemista yksin.

Sunnuntaina 28.7.2002 Kalenteristani: "A haki MPH:n klo 9. Rinkan pakkaus ja marjoja pakkaseen: Pirjo auttoi, vadelmia ja kirsikoita. Pirjo ehkä käy poimimassa viikolla marjoja siskonsa kanssa. Lento HEL-IVL 11:30 - 13:40, bussi Ivaloon ja odottelua, hyvä lounas Kultahipussa. Bussi 16:30 kohti Muotkanruoktua. Puhtaat vaatteet Muotkanruoktuun ja kohti tunturia. Jeägeloaivin rinteellä olevalle lammelle. Paistoin makkaraa - mieletön nuotio, tervasta!

Lasteni äiti haki lapset aamulla ja laitoin kaiken valmiiksi vaellusta varten. Lentokoneella Ivaloon ja sieltä edelleen Muotkalle, jätin puhtaita vaatteita säilytykseen Muotkanruoktuun ja kiersin tien kautta Peldojoen länsi/luoteispuolelle. Siellä kulkee selvä polku Jeägeloaivin rinteellä olevalle lammelle. Aluksi polku noudattelee Peldojoen vartta, mutta parin-kolmen kilometrin päässä Karigasniemen tieltä polku erkanee joesta. Pientä nousua lammelle, jonne laitoin teltan pystyyn. Helppo oli tehdä nuotio, tervasta on riittävästi, vaikka tämä paikka on niin lähellä Muotkanruoktua.

Teltta Jeägeloaivin lammella 28.7.2002

Ma 29.7. Kalenteristani:"Hieno yö, tuuli vähän riepotteli telttaa. Rinkkaa pari kilometriä laavulle. Jeägeloaivi (450 m), Toanganoaivi (460 m), Peäldoaivvas (489 m) ja rinkka Alemman Honkavuoman rantaan. Teltta pystyyn."

Aamupalan jälkeen kuljin aluksi vain muutaman kilometrin lammelta lounaaseen, Jeägeloaivin ja Toanganoaivin väliseen solaan, jossa on laavu. Jätin rinkan laavulle, ja nousin tuntureille, ensin Jeägeloaiville, sumussa ei ollut paljoakaan näkyvyyttä, sitten Toanganoaiville. Sen päällä on jännittävän näköinen kapea lampi. Jatkoin vielä Peäldoaivvakselle ja palasin takaisin laavulle. Laskeuduin Alemmalle Honkavuomalle rantaan, mukavan pienen lompolon rantaan. Paikka on todella upea.

Jeägeloaivin rinteiltä itään 29.7.2002 Jeägeloaivilta lounaaseen sumussa 29.7.2002 Jeägeloaivin solan laavu 29.7.2002 Toanganoaivin lampi 29.7.2002 Alempi Honkavuoma Toanganoaivin länsirinteiltä 29.7.2002 Telttapaikka Alemmalla Honkavuomalla 29.7.2002 Lampi Alemmalla Honkavuomalla Tsuanjaoaivin kohdalla 29.7.2002 Telttapaikka Alemmalla Honkavuomalla 29.7.2002

Ti 30.7. Kalenteristani: "Upea yö, tuuli vähän riepotteli telttaa. Alempi Honkavuoma, solaa pitkin Ylemmälle Honkavuomalle. Tsuanjaoaivin lukuisat huiput. Paluumatkalla harhailin. Pesu uimalla. Yöksi vain telttakankaan alle - osin taivasalla."

Jatkoin vaellustani Alemmalta Honkavuomalta Tsuanjaoaivin pohjoispuolista solaa ja sen jälkeistä miellyttävää maastoa pitkin Ylemmälle Honkavuomalle. Jätin kantamuksen puron rannalle, ja lähdin katsomaan Tsuanjaoaivin lukuisia huippuja. Aluksi matalammat: noin 430 m, 479 m ja 478 m, eteläisin niistä on korkein: 521 m. Palasin Ylemmälle Honkavuomalle eri reittiä kuin olin rinkalta tullut ja vuoman itäpuoleinen pikkujärvien ketju teki tepposet. Luulin aluksi sitä reitiksi, jonka varrelta löytäisin rinkkani, mutta sepä ei ollutkaan. Palasin vähän takaisinpäin ja huomasin virheeni, ja löysin rinkkani.

Tsuanjaoaivin 479-huipulta pohjoiseen 30.7.2002 Tsuanjaoaivilta kaakkoon Peäldoaivvakselle 30.7.2002 Tsuanjaoaivin huippujen 521 m ja 478 m välinen sola 30.7.2002 Yöpymispaikka Ylemmällä Honkavuomalla 30.7.2002

Ke 31.7. Kalenteristani: "Kerrassaan mainio yö: vain telttakankaan alla makuupussissa. Hieno kokemus. Aamupalan jälkeen suoraan ylös Ylemmältä Honkavuomalta eli Soarvevuobmilta kohti Kiellaroaivin lakitasannetta. Jätin rinkan kiveä vasten ja kävin huipuilla 473 ja 474. Mukava lopputaival rajavartioston kämpälle, Kiellaroaivi. Ruokailu. Kämpällä muutakin väkeä, joku perhe. Kiertelin Kiellajoen, Radnujohkan ja Stuorrajohkan yhtymäkohtia. Kahvit kämpässä.

Edellisen yön ja miksei aikaisempien kokemusten perusteella tiesin etten viitsi laittaa telttanaruja riittävän kireälle ja yöllä telttakangas on löysällä ja pitää ääntä jos tuulee. Näin päätin yöpyä vain telttakankaan alla makuupussissa ja olipa positiivinen kokemus.

Jatkoin vaellustani kohti Kiellaroaivin rajavartioston entistä tupaa. Suoraan purolta ylös Kiellaroaivin koillista kielekettä, jätin rinkan ylätasanteelle ja poikkesin molemmilla huipuilla. Ylätasanteelta miellyttävässä koivikossa kohti rajavartioston tupaa. Se on kaiketi luovutettu paliskunnalle. Tuvan länsipuolella on pieni kukkula ja sen takana Kiellajohka. Noin kilometrin päässä tuvalta sekä Radnojohka että Stuorraäytsiltä päin laskeva Stuorrajohka.

Yöpymispaikka taustalla Kiellaroavvin eteläisiä huippuja 31.7.2002 Ylempi Honkavuoma Kiellaroavvilta 31.7.2002 Kiellaroavvilta Kiellajoelle 31.7.2002 Kiellaroaivin tupa 31.7.2002

To 1.8. Kalenteristani: "Hieno yö. Kämppä täynnä, yht.5, minun lisäkseni valkealaiset. Luppopäivä, tyhjiltään Keätkepassi, Uhtsa Keätkepassi. Upeat näkymät. Tapasin muita kulkijoita, sain heiltä retkievästä. Kiitos. Kiellajoen ylitys suhteellisen helppo saappaat jalassa"

Rajavartioston entinen tupa on varsin hyvässä kunnossa, ja sinne mahtuu mukavasti viisikin kulkijaa yöpymään. Jätin kantamuksen tupaan ja lähdin kiertelemään lähitienoita. En ajatellut kulkea Stuorraäytsille, sillä olen käynyt siellä aiemmin, vuonna 1999, eikä kanjoni tehnyt valtavaa vaikutusta. Mielestäni Kevon kanjoni, taikka Urtasvankka ovat paljon upeampia. Sen sijaan Stuorraäytsin tuvalta etelään on upeaa maastoa. Sinne tekee mieleni joskus vielä lähteä.

Ylitin Kiellajoen Stuorrajohkan yhtymäkohdan pohjoispuolella, siinä on helppo ylityspaikka. Koivikkoa kohti Keätkepassia. Nousin Utsjoen ja Inarin rajapyykille, tunturin laelta on upea näkymä etelään, myös viereinen Stuorraäytsin kanjoni on houkuttelevan näköinen. Lähetin kännykälläni tekstiviestin kotijoukoille ja laskeuduin alas. Päätin nousta vielä viereiselle pienemmälle Uhtsa Keätkepassille tutkailemaan pohjoisen suunnan maisemia. Siellä olikin muita kulkijoita, vaihdoimme kuulumisia ja he tarjosivat liioista eväistään osan minulle. Suurkiitos. Palasin tuvalle toiseksi yöksi.

Keätkepassi 1.8.2002 Uhtsa Keätkepassilta pohjoiseen 1.8.2002  Kiellajoki 1.8.2002 Kiellajoen mutka Stuorrajohkan kohdalla 1.8.2002 Pesulla Tivreladdussa 1.8.2002

Pe 2.8. Kalenteristani: "Nukuin hyvin, takaisin maalikyliin: Kiellaroaivi, Ylempi Honkavuoma, Tjuanjaoaivi, Alempi Honkavuoma, Jeägeloaivi ja Muotkanruoktu klo 20.10. Sauna, poronkäristys."

Olin tehnyt jo päätöksen, että kuljen Radnojohkan eteläpuolisissa maisemissa joskus toiste joten lähdin takaisin maalikyliin. Olin varannut sunnuntaille paluulennon, joten en oikein olisi ehtinyt kunnolla käydä noilla eteläisemmillä paikoilla. Kuljin melko suoraviivaisesti kohti Muotkanruoktua, aluksi Kiellaroaivin eteläpuolista solaa pitkin, Ylemmän Honkavuoman yli, Tsuanjaoaivin eteläpuolitse Alemmalle Honkavuomalle. Tsuanjaoaivin kohdalla nousin tunturin rinnettä melko korkealle. Edelleen Toanganoaivin pohjoispuolitse kiertäen Jeägeloaivin eteläisen kielekkeen yli jo lammelle, jonka rannalla olin ollut ensimmäisen yön. Loppumatka polkua pitkin Muotkanruoktuun, josta varasin huoneen. Kävin saunomassa ja ruokailin.

Tsuanjaoaivin rinteiltä Kiellaroaiville 2.8.2002 Tsuanjaoaivilta Alemmalle Honkavuomalle 2.8.2002

La 3.8. Kalenteristani: "Hieno yö Muotkanruoktussa. Aamupala omassa 'hytissä' ja klo 11:30 bussiin, Inari, Ivalo. Kaupasta ruokaa ja hotelli Ivaloon. Sauna ja illallinen."

Su 4.8. Kalenteristani: "Hyvä aamupala - tai siis enintään kohtuullinen. Hot Ivalon yö maksoi 63€. Lento 13:40-15:15 IVL-HEL. Pirjo vastassa. Sain lentoa varten rinkan ympärille ison muovipussin, eivät kumisaappaat pudonneet...."

Paluu pääsivulle