; Seppo Suominen: Kesävaellus Saariselällä

Kesävaellus Saariselällä 27.7. - 1.8.1999

Yöpymiset: Vellinsärpimä, Kivipää, Kivipää, Luulampi, Luulampi

Tunturit: Pietarinvaara (27.7.), Kivipää (28.7.)

Nautin tuntureiden ja purojen maisemista isän ja poikien kanssa

Tiistaina 27.7.1999 Muistiinpanoistani: "Nukuin poikien kanssa vesisängyssä. Aamupalan jälkeen bussilla 51 lentoasemalle. Ukki myös bussiin Lastutien pysäkiltä. HEL-IVL 11.20 - 13.30 ja Matti Malmin bussilla Saariselän tunturihotellille. Kaupasta vielä viimeiset ostokset ja Iisakkipään reunan ja Pietarinvaaran kautta Vellinsärpimäojan kämpälle. ~ 3½ tuntia. Hernekeittoa ja grillimakkaraa. Siisti kämppä - tupa on päivätupana mutta hyvin me mahduimme nukkumaan. Ukki vasemmalle sivulle, Mikko päädyssä ja Pekko + minä oikealle"

Pojat, Mikko silloin 7-vuotias ja Pekko 5-vuotias, olivat mielestäni sopivan ikäsiä lyhyelle ja pienelle vaellukselle. Päätin lähteä Saariselälle, mukaan myös isäni, jolla oli silloin 71-vuotias. Kuljimme Saariselän tunturihotellilta aluksi kohti Kaunispään ja Iisakkipään rinteiden hiihtohissejä, mutta emme menneet alas hissien lähtöpaikkaan vaan nousimme hiljakseen Iisakkipään rinteille. Selvä polku kulkee rinteillä ja jatkaa Pietarinvaaran suuntaan ja sen yli aina Vellinsärpimäojan päivätuvalle. Pietarinvaaralta polku ensin laskeutuu Iisakkipään ja Vahtamapään välisestä kurusta lähtevän puron varteen ja puron vartta polkua pitkin pääsee tuvalle.

Mikko ja Pekko Iisakkipään rinteillä 27.7.1999 Mikko,Pekko ja isä Vellinsärpimän nuotiopaikalla 27.7.1999 Mikko ja Pekko Vellinsärpimän tuvassa 27.7.1999

Ke 28.7. Muistiinpanoistani: "Hyvin nukutun yön jälkeen aamupala Vellinsärpimässä. M tosin putosi kapealta laverilta pari kertaa. Yli Kivipään kämpälle eli Kivipään kämpälle, jossa edelliset olivat olleet noin 3 viikkoa sitten. Rauhallinen maja ja hyvässä kunnossa. Kivipäällä satoi vettä ja pojille tuli kylmä. Päätimme isän kanssa tehdä muutokset suunnitelmiin - huomenna lepoa - sitten Luulammelle - sitten lepoa - yli Kiilopään bussiin. Ukkikin tästä väsyi melko paljon."

Toisena vaelluspäivänä matkaa oli tarkoitus tehdä vain seitsemän kilometriä seuraavalle tuvalle. Vellinsärpimästä kohti Kivipään luoteista huippua, sen yli. Kivipään luoteisen ja kaakkoisen huipun välisessä solassa oli vielä lunta vähän. Vettä satoi ja pojille tuli melko kylmä. Minun piti ottaa pojilta osa kantamuksista eli heidän makuupussinsa minulle kannettavaksi. Pojille jäi reppuihin vielä vähän vaatteita, makkarapaketti ja rusinoita.

Vellinsärpimän päivätupa 28.7.1999 Kivipään tuvan lampi eli Lassinojan lampi, taustalla Lankopää 28.7.1999 Mikko ja Pekko Kivipään tuvassa 28.7.1999 Kivipään tupa ilta-auringossa 28.7.1999

To 29.7. Muistiinpanoistani: "Hienosti nukutun yön jälkeen hyvä aamupala Kivipään kämpässä. Oli lämpöä ja pehmeät patjat. Päätimme jäädä kahdeksi yöksi viihtyisään Kivipään kämppään. Teimme pari päivälenkkiä: Lassinojaa alaspäin kansallispuiston rajalle ja sieltä alkavalle autotielle. Siellä on ollut joskus kenttäsaha. Ja toinen lenkki lammen länsipuolelle. Lepopäivä on tarpeen. Sadetta on tänäänkin tullut mutta kämpässä on lämmin. Pesin Mikon housuja ja ompelin vaellushousujen lahkeet."

Alkuperäinen suunnitelmani oli ollut vaeltaa reittiä Vellinsärpimä - Kivipää - Porttikoski - Lankojärvi - Rautulampi - Luulampi - Kiilopää, mutta se osoittautui epärealistiseksi. Päivät olisivat liiaksi menneet kulkemiseen paikasta toiseen, nyt oli enemmän aikaa tutustua kämpän lähimaastoon.

Kenttäsaha Ahvenvaaran lähellä 29.7.1999

Pe 30.7. Muistiinpanoistani: "Hyvin nukutun yön jälkeen hyvä aamupala Kivipään kämpässä. Kompassisuunnalla Taajostuvan laavulle (hieno juttu), jossa kaakaota ja näkkileivät. Polkua pitkin Luulammen opastustupaan, takka lämpimäksi ja ruokailu. Laitoimme kahvilan pitkiä jakkaroita vierekkäin nukkumapaikoiksi. Ukki näytti väsyvän melko tavalla ja palelee. Nukkuikin aivan takan edessä."

Jatkoimme matkaa Kivipäältä suoraan kohti Taajostupaa taikka siellä olevaa laavua. Hirvas-Lassin Karhuvaaran ja Kivipään välistä. Poroaidalle ja heti sen jälkeen Kulasjoen yli siltaa pitkin. Taajostupa oli palanut viime keväänä. Paikalle on rakennettu laavu. Taajoslaavulla pidetyn tauon jälkeen jatkoimme lohti Luulampea. Polku kulkee Luuvaaran eteläpuolitse, aivan Luuvaaran kohdalla polku on melko vaikeakulkuinen, suksipelillä suorastaan mahdoton. Luulammen opastustupa on rakennettu siellä olleen tavallisen autiotuvan tilalle. Olin vanhassa autiotuvassa vuoden 1980 reissulla, mutta jo kevään 1985 aikana siellä olikin se kahvila. Tupa on auki retkeilijöitä varten aina, mutta kahvila toiminee vain sesonkiaikoihin.

Pekko, Mikko ja isä poroaidalla Kulasjoen lähellä 30.7.1999 Taajoslaavu 30.7.1999 Taajostuvan rauniot 30.7.1999

La 31.7. Muistiinpanoistani: "Päiväretkiä Luulammelta käsin, ensin Kiilopään suuntaan eli huomista reittiä - ukki tuntui olevan huolissaan huomisesta ylämäestä. Sitten Luulammen rantahietikoilla MPn kanssa leikkiä. Kaunis, lämmin sää ~ + 13 astetta. Yöllä oli + 7 astetta."

Vellinsärpimän - Kivipään - Luulammen -seutu on yllättävän rauhallista näihin aikoihin, väkeä on tosi vähän, ja tuvissa on hyvin tilaa. Millään tuvalla ei ole ollut muita yöpyjiä kuin me, vaikka nämä lähituvat sopivat varsin oivallisesti retkeilyyn.

Pekko, Mikko ja isä Luulammelta Kiilopäälle johtavalla polulla 31.7.1999 Kiilopäältä 31.7.1999 Luulammen hietikoita 31.7.1999

Su 1.8. Muistiinpanoistani: "Aikainen herätys Luulammella. Helppo vaellus Kiilopään selänteen yli Kiilopään eräkeskukseen ~ 2 h 10 min. Ruoka Kiilopäällä ja tutustuminen alueeseen. Matti Malmin bussilla Saariselän Kylpylähotelliin, ukki jatkoi Ivalon lentoasemalle, josta Hkiin. Kylpylässä poikien kanssa noin 3 h vedessä. Ruokailun jälkeen nukkumaan hotellihuoneeseen (500 mk)."

Isä, Pekko ja Mikko aamiaisella Luulammen opastustuvassa 1.8.1999 Kiilopään polulla, taustalla Luulampi 1.8.1999

Ma 2.8. Muistiinpanoistani: "Aamupalan jälkeen pari tuntia kylpylän vedessä poikien kanssa. Tuliaisia Kuukkelista ja Matti Malmin bussilla AVVILin Giernigiaddiin (?) ja lento IVL-HEL 13.30 - 15.05. Ensimmäisten joukossa koneeseen. Pojat nukkuivat koneessa, ukki vastassa ja kotiin. Henna oli ollut tarhassa ja kun A työmatkalla Lappeenrannassa Ritva toi Hn kotiin. Makuupussit tuulettumaan ja pyykit koneeseen. Pojilla leikki alkoi ja H mukana."

Pekko ja Mikko Saariselän hotellialueella 2.8.1999

Paluu pääsivulle