; Seppo Suominen: Kesävaellus Muotkatuntureilla 5.7. - 9.7.1999

Kesävaellus Muotkatuntureilla 5.7. - 10.7.1999

Yöpymiset: Peäldujuuha, Vuomajoki, Vuomajoki, Stuorraäytsi, Kaamasmukka

Tunturit: Peäldoaivi (6.7), Koarvikods, Kalgoaivi (7.7.), Urroaivi, Stuorraoaivi (8.7.)

Nautin tuntureiden ja purojen maisemista yksin

Maanantaina 5.7.1999 Muistiinpanoistani: "Heräsin yksin kotona, AMPH ovat P-rinteessä. Onneksi M soitti ja toivotti hyvää matkaa. Bussilla 51 lentoasemalle ja HEL-IVL 11.25 - 13.00. Ivalossa vietin aikaa kun bussi Karigasniemen suuntaan lähti vasta 16.30. Muotkanruoktulta spriitä ja 1:50000 kartat (kalliit 85 mk ja 75 mk). Noin klo 18.30 kohti erämaata. Kävelin noin 9 km Peldojoen itäpuolta. Välillä sekoilin liian lähellä jokea kun etsin ylityspaikkaa ja matkanteko oli siksi hidasta. Lahtisen kämppä löytyi ja piti vain mennä Peldojoen yli. Mutta paha kastuminen: saappaat, housut, anorakin helmat likomärkinä. Ihme: rinkan sisältö kuivana! Kamera kastui kun se oli anorakin taskussa. Olin rankka vaellus, väsyin, kastuin ja sääsketkin kiusana. Tulet Lahtisen kämpän kaminaan ja vaatteiden kuivatus. Söin ja laitoin teltan pystyyn. Kännykkä ei saa yhteyttä, on katveessa. Pitkin iltaa hiljalleen vaatteita kuivaksi ja nyt klo lienee jo 01 tiistain puolella."

Olin pitkään haaveillut vaellusreissusta Muotkatuntureiden alueelle ja nyt kun minulle tuli avioero, päätin lähteä matkaan. En halunnut olla kotona katsomassa kun ex-vaimoni muutti pois. Sanoin hänelle, että hän saa ottaa kaiken muun paitsi ei tapetteja seiniltä. Kun lähdin noin viikoksi reissuun, arvelin hänellä olevan riittävästi aikaa muuttoon. Vaellus Lapin hienoissa erämaissa hienosti vie ajatukset pois erosta, saa rauhassa ajatella asioita.

Lähdin tavalliseen tapaan lentokoneella Ivaloon ja sieltä edelleen bussilla eteenpäin, Muotkanruoktulla ostin tarkemmat kartat mukaan, minulla oli valmiiksi 1:100000 -kartat mutta ne ovat ehkä liian pienimittakaavaiset. Lähdin Muotkanruoktulta Peldojoen itäpuolta, selvää polkua kohti Peldujävria. En kuitenkaan ajatellut mennä järvelle asti kun lähtökin tapahtui niin myöhään iltapäivällä. Lahtisen kämpän kohdalla tai muutaman kymmenen metriä se ohi järven puolella oli mielestäni hyvä joen ylityspaikka. Alku sujui hyvin, niinhän se aina, mutta joen varsinaisen virtauksen kohdalla olikin ongelmia. Se näytti melko syvältä kohdalta mutta toisaalta kapealta. Ajattelin, että kunnon loikalla siitä selvitään, mutta eipä selvittykään. Upposinkin syvälle veteen, ja aivan vaistomaisesti ruihtaisin itseni eteenpäin, ja pääsin vastarannalle. Mutta nopeastihan vaatteet ja saappaat kastuvat, joen virtaus on kuitenkin sen verran kova. Kävelin saappaat täynnä vettä Lahtisen kämpälle ja vaihdoin kuivat vaatteet ylle. Rinkassa kaikki oli säilynyt täysin kuivana. Ainostaan päälläni olleet vaatteet, saappaat ja sukat olivat märkiä. Ja anorakin taskussa ollut kamera. Otin filmin pois ja kuivattelin kameraa Lahtisen kämpän kaminan avulla, aivan kuin olisin makkaratikussa makkaraa paistanut. Kamera mielestäni kuivui riittävästi ja laitoin toisen filmin kameraan. Mutta kameran sisään jäi vielä vettä, mikä sitten näkyy reissun diakuvissa.

Ti 6.7. Muistiinpanoistani: "Nukuin hyvin teltassani ja yritin kuivatella varusteita Lahtisen kämpässä. Romanttinen kämppä. Kaurapuuron ja aamuteen jälkeen ylös Pealdoajville. Jo menomatkalla näkyy Utsjoen Ailigas! Ylhäältä myös Karigasniemen Ailigas! Soitin Annelle ja isälle, hyvä yhteys. Näkymiä: Inarinjärvi! Otsamon linkkitorni! Kävelin ylhäällä (Pealdoajvi 567 m) aina tunturiryhmän eteläpäähän, jossa alas Vuomajoen rantaan. Ylitys nyt sujuvasti, kun otin housut ja kengät pois, sukat jalassa ja keppi tukena. Teltta Vuomajoen varteen. Pajuja ja koivuja nuotioon. Kahvit ja lihariisipata. Nam! Vaatteet ja jopa saappaat yllättävän kuivat. Samoin kamera, jolla nyt saa valokuvia. Aivan lähellä on toinen teltta, pari kalamiestä, tulleet etelän suunnalta. Näyttivät heilläkin saappaat märiltä. Nyt hieno olo ja uni maistuu. Upea taustamusiikki eli Vuomajoen solina."

Lahtisen kämpältä on hyvä nousta heti kohti Peäldoajvin lakitasannetta. Aivan järven rannassa tunturin reuna on jyrkkä ja ilmeisen vaikeakulkuinen. En tiedä tarkkaan kun en käynyt katsomassa. Tunturilla on useampikin huippu, ja ylhäällä on todella miellyttävää kulkea. Maisemat ovat todella hyvät, vaikka oli hieman sateinen päivä. Laskeuduin vain Vuomajoen rantaan, ja etsiskelin hyvän telttapaikan. Ranta on hieman soinen, mutta saappailla pärjää hyvin.

Peäldoajvilta, Vuomalahti pilkistää 6.7.1999 Pealdujävri 6.7.1999 Peäldoajvilta koilliseen  6.7.1999 Telttapaikka Vuomajoen varressa 6.7.1999

Ke 7.7. Muistiinpanoistani: "Nukuin pitkään, heräsin vasta klo 12. Aamupalan jälkeen Vuomajoen varren suuntaisesti länteen. Jätin rinkan joen varrelle ja nousin Koarvikoddsille (590,3 m). Laitoin tekstiviestit iskälle, Annelle ja Tarjalle. Huipulta länteen Kalgoaivin etelähuipulle. Kuljin Kalgoaivin (563 m) kaikkien huippujen kautta Piekanaäytsille ja takaisin rinkan luo. Iltateet ja makkarat ja telttaan. Helpompi päivä kuin kaksi edellistä."

Vuomajoen ranta on soinen vain lähellä Peäldojävria, mutta ylempänä jo kuivempaa. Lähempänä Piekanaäytsiä joki kääntyy etelään/lounaaseen ja siellä on todella hienoa koivikkoa. Jätin rinkan ja päätin nousta alueen korkeimmalle huipulle eli Koarvikoddsille. Nousu on erittäin helppo ja loiva lukuunottamatta aivan viimeistä nyppylää. Huipulta on hienot näkymät joka suuntaan, Inarinjärvi näkyy hyvin, samoin läheisempi Muddusjävri. Laskeuduin huipulta suoraan itään ja nousin Kalgoaivin eteläisimmälle huipulle. Kävin kaikki Kalgoaivin huiput, tunturi on kivikkoinen, ja laskeuduin takaisin rinkan luo.

Koarvikoddsilta kaakkoon 7.7.1999 Koarvikoddsilta koilliseen 7.7.1999 Kivikasa Koarvikoddsin huipulla 7.7.1999

To 8.7. Muistiinpanoistani: "Hyvin nukutun yön jälkeen Vuomajoen telttapaikasta kohti Stuorravdsin autiotupaa. Piekanaäytsi - Kiellajoki (ylitys kepin avulla) - Urroaivi (huipulla 489,9) - Tseävrajohka (kahvit) - Radnoskaidi - Stuorraoaivin huippu (481 m) - Radnojohka - Stuorraskaidi - Njurgumaja ja tupa. Tupa tyhjä - vesipaikka 40 m länteen - on kaasua, on kuivia puita, siisti harvakseen käytetty kämppä. Viimeksi joku on ollut täällä 4.7. eli neljä päivää sitten. Nyt kuivatellaan vaatteita ja kenkiä. Huomenna rotkoon ja kohti maantietä."

Reitti Piekanaäytsistä Stuorravzin autiotuvalle on miellyttävä, aluksi voi kulkea vanhaa polkua (Tirrosta Karigasniemeen) mutta polku häviää pian. Eikä polkua tarvita, sillä skaidilla on hyvä kulkea. Radnojohkan kohta on hieman hankalampi, muuten kulkeminen on miellyttävää. Radnoskaidin länsipuolella on erittäin hieno tunturiketju: Rappesoaivi, Skalmuotsa, Lennahoaivi. Kamerani oli valitettavasti niin kastunut etten tässä kohden onnistunut saamaan enää edes välttäviä kuvia. Stuorravzin autiotupa on puuston keskellä, eikä sitä näe kovin kauas, yleensä Muotkatuntureilla on puustoa melko vähän, joten näkyvyys on hyvä.

Pe 9.7. Muistiinpanoistani: "Hyvin nukutun yön jälkeen kaurapuuroa ja aamukahvit. Stuorraäytsin siistissä majassa olin yksin, siellä oli ollut aikoja sitten. Stuorraäytsi, siis rotkokanjoni oli pettymys, ei upeita näyttäviä rotkoja paljonkaan. Ennen joen laskua Kiellajokeen poistuin rotkosta pohjoiseen poroaidan reunaa pitkin. Hyvä reitti aina Nirvejohkalle asti. Helppo ylitys. Seurasin Kiellajokea pari kilometriä - hankalaa, ei upeita nuotiopaikkoja, hyttysiä, poistuin pohjoiseen Saraoaivvikin suuntaan. Ylitin Sarajoen ja sieltä suoraan kohti Katksavarria. Laitoin tekstiviestejä kännykällä kuin Ailigas tuli näkyviin. Polkua pitkin Kaamasmukkaan, jossa noin 23.30. Nukuttiin, laitoin vain teltan pystyyn sivupihalle ja kun saunan ovi oli auki, kävin suihkussa."

Tarkoitukseni oli kulkea Stuorraäytistä joko Kiellajoen tuvalle tai teltalle yöksi Kiellajoen rantaan, mutta en mielestäni löytänyt hyvää telttapaikkaa. Ja kun kuntoa ja valoa riitti, kuljin eteenpäin, lopulta aina maatielle asti.

La 10.7. Muistiinpanoistani: "Nukuin yön rauhallisesti Kaamasmukassa retkeily-yrittäjän pihassa. Ei ollut liikkeellä aamulla ketään, jolle olisin voinut asiasta puhua ja maksaa. Klo 11 bussilla Inariin. Nyt tällä kertaa hot Kultahoviin. Siisti paikka, mutta ei ole tv:tä huoneissa - puute. Kävin lounaalla hotellin ravintolassa ja ostoksilla K-Kuukkelissa."

Olisin mielläni maksanut suihkusta ja telttapaikasta mutta en nähnyt ketään Kaamasmukassa, joten jätin maksamatta. Kun minulla oli varattu maanantaille lento takaisin etelään, päätin jäädä Inariin. Olin ollut useammankin yön hotelli Inarissa, eli RantaMarin hotellissa, joten päätin kokeilla vuorostani Kultahovia. Se oli pettymys.

Su 11.7. Muistiinpanoistani: "Nukuin yllättävän pitkään hot Kultahovissa Inarissa. Siirsin tavarani hot Inariin, jossa on miellyttävämpi ympäristö ja mm. tv. huoneessa. Kultahovin yö maksaa 330 mk ja hot Inarin vain 159 mk. Katselin tv:stä formula-ajot ja lähdin käymään Pielpajärven erämaakirkossa. Yllättävän pitkä matka sinne on."

Pielpajärven erämaakirkko 11.7.1999

Ma 12.7. Muistiinpanoistani: "Heräsin kun A soitti klo 9.20. Aamupala hot Inarissa ja tavarat tien toiselle puolelle Postin eteen. Ostin vielä tuliaisia: M sai avainkotelon, P vyön ja H Lappiaiheisen nuken. Bussilla Ivaloon, luin kirjastossa Hesarin (eilisen, eli olen pystynyt lukemaan kaikki menneen viikon lehdet) ja AY-lento IVL-HEL, melko täynnä tuo lentokone. AMPH vastassa kentällä, A haki jotain itselleen Ikeasta ja olin poikien kanssa. Kaupassa, ja lopultakin saunassa!"

Paluu pääsivulle