; Seppo Suominen: Kesävaellus Saariselällä 11.- 17.7.1994

Kesävaellus Saariselällä 11.- 17.7.1994

Yöpymiset: Lutto, Mukkaköngäs, Hammaskuru, Hammaskuru, Muorravaarakka, Jyrkkävaara

Tunturi: Sollanpää (15.7.)

Nautin tuntureiden ja purojen maisemista isän ja Laurin seurassa

Maanantaina 11.7.1994 Muistiinpanoistani: "Herätys klo 5, aamupala ja klo 6 matkaan, isä + Lauri N + sis. Vantaa - Häm - Alavus - Ylivieska - Kempele (Zeppelinin Shellillä lounas klo 14). Pudasjärvi - Ranua - Roi. Kahvit Benjamilla klo 18-19.40. Sodankylä - Ivalo - Rajajooseppi, klo 24. Yöpyminen Luton rannassa - nuotio, kahvit, makkaraa. Teltta pystyyn."

Ajoimme läpi Suomen aina Rajajooseppiin, loppumatka rajan puomilta Luton sillalle metsäautotietä. Se on laadultaan varsin hyvä, ja auto parkkiin aivan sillan viereen. Jäimme Luton pohjoispuolelle laavu- ja tulentekopaikalle, yövyimme teltassa. Ei ollut pahemmin haluja kulkea yhtään sen pidemmälle, sillä pitkän automatkan jälkeen oli jo syytä yöpyä.

Teltta- ja laavupaikka Lutolla lähellä 11.7.1994

Ti 12.7. Muistiinpanoistani: "Herätys klo 8, hyvä aamupala ja klo 10 Luton sillan yli. Helteistä, vaihtelevaa. Lounas poromiesten kämpällä Harrijärvellä. Raskas matka - Lauri alkoi jo hermostua. Keskon majalla vähän ennen ½-yötä. Matka n. 32 km. Sauna - aah - jalkapohjat aivan sippi. Yöksi majan yläritsille. Alaritsi täynnä, teltoissa väkeä."

Pitkä taival, mutta selvää tietä tai vahvaa polkua pitkin. Sillalta tie kaartaa aluksi lähemmäs rajaa, ja seurailee sitten rajavyöhykkeen reunaa aina Kiertämäpäitten väliseen solaan. Poikkesimme Rusinakaltion tuvalla, kun laskeuduimme Kiertämäpäiltä alas Ahmaojalle päin. Lounastauko hieman ennen puolimatkaa, poromiesten tuvan rappusilla. Harrijärvien jälkeen vuorossa on nousu Hirvaspäitten itäpuolitse, kunnes polku tai tie alkaa laskeutua Helttamorostojen jälkeen kohti Anterijokea. Ihmettelimme Anterin rajavartioaseman tienoilla olevaa ampumarataa tai ampumapaikkaa ja jatkoimme Anterijoen rantoja seurailevaa polkua pitkin Mukkakönkään ruoktulle eli Anterinmukan tai Keskon kämpälle. Perinnetietojen mukaan k-kauppiaat ovat lahjoittaneet varoja ja materiaalia tuvan rakentamiseen ja myös rakentaneet sen ennen kuin alueesta muodostettiin UKK-puisto.

Ruokatauko poromiesten Harrijärven tuvalla 12.7.1994 Hirvaspäät 12.7.1994

Ke 13.7. Muistiinpanoistani: "Nukuimme myöhään, n. klo 10 asti. Aamupala ja matkaan: Hammaskurun kämppä. Siivous (!) näytti olevan käynnissä. Makkaraa, kahvia, iltapala. Kävin isän kanssa Hammaskodalla (n. 2 km etelään), upea paikka. Kuulemma n. 12 km Siulalta etelään pääsee autolla. Varteenotettava vaihtoehto. Kolmistaan kävimme yöpuulle, varaustuvassa 4 siivoojaa (kansallispuiston porukkaa). Aamulla tapasimme Myyrmäestä, Koskikuja 7 asukkaita. Nyt rauhallinen, rento olo. Pohkeet kipeät.

Mukkakönkäältä on helppo taival kulkea Hammaskuruun, polka tai oikeastaan vanha tukkitien pohja kulkee koko matkan, aluksi Anterinjokea seuraillen, ja Keinopään, Hammaskurun ja Hammaspään jälkeen Hammasjokea seuraillen. Matka on kuitenkin niin lyhyt, että mieli usein tekee iltalenkillä käydä jossain. Parin kilometrin päässä on Hammaskota.

Hammaskota 13.7.1994 Hammaskota 13.7.1994 Pirttikallionvaara ja Hammaspää Hammaskodan lammelta 13.7.1994

To 14.7. Muistiinpanoistani: "Herätys klo 8, aamupala ja tyhjin kantamuksin kohti itää: Hammaskuru - Siulanruoktu - Tahvontupa (kahvit + makkarat) - Peuraselkä, housut pois kun isän kanssa ylitimme Jaurujoen. Paluu lähes samaa reittiä - Siula - Hammaskuru. Lauri vietti jalkojen lepopäivää majalla. Palasimme isän kanssa reissulta vasta klo 24 ja silloinkin harhaan n. 500 m majalta etelään. Iltanuotiolla makkaraa ja olutta. Yö kolmistaan autiotuvassa, varaustuvassa 6 henkeä ja kaksi telttaa pihalla.

Jo useamman vuoden ajan oli ollut mielessä käydä Tahvontuvan itäpuolella. Usein käymättömät paikat tai autiotuvat ovat haaveina. Mietitään, minkälainen tupa se ja se on, minkälainen se ja se paikka on. Kunnes niillä käy ja mieli rauhoittuu. Nyt kun oli mahdollisuus, lähdin isäni kanssa käymään Peuraselän tuvalla. Aluksi Hammaskurusta on pientä nousua Vuomapään eteläpuoleiseen koivikkoon, josta reitti hiljalleen laskeutuu kohti Siulaojaa ja edelleen Jaurua. Polku ei oikeastaan mene Jaurujoelle asti, mutta Siulanruoktun kohdalla useimmat kulkijat varmaankin käyvät tarunhohtoisen Jaurun vettä kokeilemassa. Siulanruoktun jälkeen polku johtaa kohti Tahvontupaa erittäin komealla paikalla. Jaurujoki on alhaalla, etelänpuolella ja pohjoispuolella on mitä upeinta männikköä ja sen takana Siulapään tai Povivaaran jyrkät etelärinteet. Tahvontuvan jälkeen jatkoimme kompassisuunnalla metsän halki aina Peuraselän tuvalle asti. Poroaita tulee vastaan aivan tuvan tietämissä. Jaurujoki on helppo ylittää tuvan kohdalla. Palasimme polkua pitkin, se seurailee Jaurujokea aina Tahvontuvalle ja eteenpäin. Melko lähellä Tahvontupaa myrskytuulet olivat kaataneet hyvinkin runsaasti puita.

Hietapää (keskellä) ja Pirttikallionvaara kaakosta 14.7.1994 Silpaojan yli Vuomapään eteläpuolella 14.7.1994 Siulaojan kanjoni Siulavaaran eteläpuolella 14.7.1994 Siulanruoktun rappuset 14.7.1994 Siulanruoktu  14.7.1994 Tahvontupa ja sauna 14.7.1994 Peuraselän tupa 14.7.1994 Jaurujoen yli Peuraselän tuvan kohdalla 14.7.1994 Jaurujoki Peuraselän tuvan kohdalla 14.7.1994 Myrskyn kaatamia puita lähellä Tahvontupaa 14.7.1994 Jaurujoki Siulanruoktulta länteen 14.7.1994

Pe 15.7. Muistiinpanoistani: "Hammaskuru - Akanhärkäkuru - Muorravaarakka. Matkalla kahvit Muorravaarakan varrella, helteinen sää. Iltakävelyllä isän kanssa Pirunportissa ja Sollanpäällä. Yöksi mökkiin on kertynyt yksi kulkija meidän lisäksemme. Pihalla 2 telttaa ja varaustuvan puolella porukkaa. Soitin Annelle."

Hammaskurusta voi mukavasti jatkaa kohti Luirojärveä tai palata takaisin Mukkakönkäälle tai kulkea Akanhärkäkurun kautta Muorravaarakan suuntaan. Valitsimme Muorravaarakan, sillä tarkoituksemme oli palata parin päivän päästä Luton sillan ja auton luo. Reitti on helppo, vaikein on oikeastaan Akanhärkäkurun kohta. Lasku alas Muorravaarakan varteen on melko jyrkkä.

Lauri Hammaskurun tuvalla 15.7.1994 Lumipää, Ukselmapää ja Sollanpää Akanhärkäkurusta päin 15.7.1994 Kahvitauko Muorravaarakan tuvasta etelään 15.7.1994 Anteripää, Vuomapää (takana) ja Pirttikallionvaara Sollanpäältä 15.7.1994

La 16.7. Muistiinpanoistani: "Ehdimme matkaan Muorravaarakalta ennen ukkosta ja sateita, mutta matkalla Jyrkkävaaraan kastuimme monta kertaa. Keittelimme välillä mustikkakeittoa ja myöhemmin kahvia (Nuotion vanhan kämpän raunioilla). Ajoissa Jyrkkävaaraan. Oululaisporukka ehti ennen meitä - varaustuvan puolelle. Puhelin on täältä poistettu. Luppopäivää ja lepoa - joka on toki tarpeen. Moni on ilmeisesti kulkenut täältä Snellmanin majalle, mistä lienevät päässeen Suomun yli. Meillä pitäisi olla helppo taival huomenna Lutolle ja autolle. Nyt aikomukseni on ryhtyä lettujen paistoon."

Muorravaarakan ruoktulta on helppo taival kulkea Jyrkkävaaraan, melko pian tuvan jälkeen tullaan soille, mutta myöhemmin reitti on kuivempi. Jyrkkävaaran kohta ei ole ihan helppo löytää, sillä sinne johtavalle polulle osuminen voi olla sattumaa. Jyrkkävaaran tuvan vesihuolto on osin ontuva, vettä on haettava melko soisesta lammesta, Pahtajärvestä.

Muorravaarakan tupa 16.7.1994

Su 17.7 Muistiinpanoistani: "Aikainen herätys Jyrkkävaarassa. Helppo vaellus Suomulle ja edelleen Lutolle. Kiertämäojan ylitys melko hankala. Autolla Juhani P:n kesäpaikalle Koppeloon. Jussi mökillä - sauna, suolakalaa, uin Ivalojoessa."

Kuljimme suoraan Jyrkkävaaran tuvalta Suomulle Pahaojan vartta seuraillen. Reitillä on muutama melko märkä suo. Suomun sekä Luton varret ovat erittäin hienoja vaellusmaastoja, ja maisemat ovat valioluokkaa: Suomuköngäs, ja erityisesti Luton eteläinen reunavalli on todella hieno. Kiertämäojassa oli melko kova virtaus ja vesi korkealla, mutta ylitys on lyhyt.

Suomuköngäs 17.7.1994 Kiertämäojan yli aivan Luton lähellä 17.7.1994

Paluu pääsivulle