; Seppo Suominen: Kesävaellus Käsivarteen 3.- 8.7.1984

Käsivarsi 3. - 8.7.1984

Yöpymiset: Tierbmesjavri, Kuhtturkurra, Megonjavri, Pihtsosjavri, Kuonjarjohka

Tunturit: Jollanoaivi (4.7.) ja Halditsohkka (6.7., 20103)

Benjamin, Eeron, isän, Kalervon ja Mikan kanssa kuudestaan.

Maanantaina 2.7.1984 Kalenteristani: "Aamulla Lappiin lähtö, Alajärvellä Paanajärven talossa ruokailemassa. Jakobstad, Oulunsalo". Lähdimme Eeron autolla kohti pohjoisia; Eero, isä ja minä. Kuljimme serkkuni Kalervon luo Oulunsaloon Alajärven kautta. Siellä poikkesimme talossa, jossa isä ja Eero olivat olleet talvisodan aikana sotaa paossa. Isä ja Eero joutuivat jättämään Impilahden kotinsa talvisodan aikana itsenäisyyspäivänä 1939.

Ti 3.7. Kalenteristani: "Oulunsalo, Pello, Kilpisjärvi, Benjam, Kalervo, Mika, Eero, iskä ja minä. Tierbmesjavri". Kalervo ja Benjam liittyivät seuraamme Oulunsalossa ja kuljimme perätysten kahdella autolla Kilpisjärvelle, jonne Mika oli jo tullut. Pysäköimme autot ja lähdimme kohti Tierbmesjärveä. Aluksi Tsahkaljärvelle, ja edelleen Tierbmesjärvelle. Tupa oli melko täynnä, joten laitoimme teltan pystyyn kämpän järvenpuoleiselle tasanteelle. Tuuli oli melko kova.

Iglu 25A teltta Tierbmesjavrin tuvan vieressä 3.7.1984

Ke 4.7. Kalenteristani: "Tierbmes, Kutturankuru, Benjam väsyi, Helikopteri, yö teltassa, tuuli rajusti, Mika, Eero, iskä ja minä. Jollanoaivi." Telttayön jälkeen lähdimme Terbmikseltä kohti Kutturankurua, keittelimme kahvit Jollanoaivin alapuolella. Kutturankurua ylös, Benjam väsyi kovasti ja laitoimme teltan pystyyn lepoa varten. Isä ja Kalervo lähtivät soittamaan lääkäriin Kuonjarjohkan autiotuvalle. Lääkärin päätöksellä Benjam määrättiin haettavaksi helikopterikyydillä; ensin Kaaresuvantoon, josta sairaankuljetusautolla edelleen Muonioon. Helikopterin polttoaine oli vähissä, kun se oli joutunut osallistumaan aiemmin samana päivänä johonkin etsintään. Kalervo lähti myös helikopterikyydillä pois. Me muut neljä jatkoimme vaellusta. Yövyimme Jollanoaivin ja/tai Jagonavarrin itäpuolisessa ja Kohpevarrin länsipuolisessa laaksossa. Illalla nousimme Jollanoaiville maisemia katsomaan.

Kalervo, Eero, Benjam, isä (Benjamin takana) ja Mika Tierbmesjärven pohjoisrannalla 4.7.1984 Kalervo, Benjam ja Mika kahvinkeittopuuhissa Jollanoaivin juurella 4.7.1984 Tierbmesvarrin pahta Kutturankurun suunnasta 4.7.1984 Jollanoaivin itäpuolella 4.7.1984 Rajavartioston helikopteri sairaskohtauksen saaneen kyytinä 4.7.1984
Jollanoaivilta itään Rommaenon suuntaan 4.7.1984 Jollanoaivilta Tierbmesvarrin pahta 4.7.1984 Jollanoaivilta Paihkasvarrin suuntaan 4.7.1984

To 5.7. Kalenteristani: "Siedjonjavri, Meekonjärvi, soitto kullalle, Keskustelut metsästä, yö ritsin alla." Yöllä oli hirvittävä tuuli, teltan kiinnitysnarut olivat sen verran löysällä ja tuuli riepotteli telttakangasta. Heräsimme ajoissa. Jatkoimme matkaamme kohti Meekoa ja kiersimme Siedjonjavrin länsipuolelta; pientä kivikkoa siellä täällä. Meekolla oli mahdollisuus soittaa: Benjamilla ei ollut mitään hätää, verensokeri oli vain laskenut liian alas. Soitin kotiin, puhelin oli lähellä varaustupaa Telen rakennuksen seinässä. Meekon autiotuvassa oli melko paljon porukkaa, joten yövyin makuulaverin alla lattialla.

Teltta tuulessa Jollanoaivin kupeella, aamulla 5.7.1984 Polku kohti Meekoa 5.7.1984

Pe 6.7. Kalenteristani: "Meeko, uinti Nassakobejärvessä, Pitsus, Halti 20103, yö yläritsillä". Kun Benjamilla ei ollut mitään hätää, päätimme jatkaa matkaa. Aluksi Meekon autiotuvasta varaustuvan ja Meekon pahdan alapuolisen kivikon kautta Vuomakasjoen varteen, ja joen ylitys. Vaikka virtaus on melko kova, ylitys yleensä onnistuu hyvin. Isällä tuli vähän vettä saappaisiin, ei muita ongelmia. Vuomakasjoen ylityksen jälkeen nousimme heti tunturiin, Annjalonjin ja Vuobmegasvarrin välisestä solasta. Melkoista kivikkoa, Nassakobejärvissä oli mahdollisuus uida. Tulimme nopeasti Pitsusjärvelle, ja päätimme nousta Haltille, sillä Mika ei ollut aiemmin siellä vielä käynyt. Haltin vieraskirjan numero tällä kertaa oli minulla 20103. Viimeksi kun kävin huipulla keväällä 1980 oli numeroni 14144, eli reilussa neljässä vuodessa rajapyykillä oli käynyt noin 6000 vierailijaa.

Isä, Mika ja Eero Meekolta lähdössä kohti Haltia 6.7.1984 Vuomakasjoen ylitys 6.7.1984 Vesi pois saappaista Vuomakasjoen ylityksen jälkeen 6.7.1984 Vuomakasjoki ja Meeko 6.7.1984 Isä, Eero ja Mika Halditsohkkalla 6.7.1984 Halditsohkka 6.7.1984

La 7.7. Kalenteristani: "Kaloja:lammelta tammukka ja Pitsukselta kaksi rautua, kaikki samalla vieheellä. Meeko, englantilaiset".Kiertelimme Pitsusjärven rannoilla ja sen luoteispuoleisilla lammilla kalassa. Muutama tulikin. Jatkoimme Meekolle, jonne olimme jättäneet osan tavaroista. Meekon autiotupaan tuli melko myöhään illalla englantilaisia vaeltajia, ja kun kämppä alkoi täyttyä, päätimme iltayöstä jatkaa matkaa Kuonjarjohkaan. Valoa riittää, joten kulkeminen on vaivatonta.

Isä ja Eero Pitsusjärven pohjukassa kalastamassa 7.7.1984 Pihtsoskordsi 7.7.1984

Su 8.7. Kalenteristani:"yöllä Kuonjarjohkaan, poromies moottoripyörineen, yö teltassa. Kilpisjärvi, sauna, retkeilykeskus, syönti". Tulimme keskiyön jälkeen Kuonjarjohkan autiotuvalle, laitoimme teltan pystyyn ja yövyimme siinä. Aamulla jatkoimme kohti Kilpisjärveä, aluksi Kuonjarvaggiin, ylös Kuonjarvarri ja Tuolljehuhputin väliselle tasanteelle ja edelleen Saarijärven tuvalle. Siellä vain lyhyt tauko, ja jatkoimme Kilpisjärvelle. Saunoimme Kilpisjärvellä Retkeilykeskuksessa, saunoimme ja uimme Kilpisjärvessä.

Kuonjarvaggi 8.7.1984 Sadgevarri, Jeähkkas ja Saana Kuonjarvarrin etelärinteiltä 8.7.1984 Tsahkaljärvi ja Kilpisjärvi 8.7.1984 Tsahkaljärven itäpäässä 8.7.1984

Ma 9.7. Kalenteristani:"Kilpis, Ruotsi, eksyminen Pajalassa, sokeria, Iisalmi, Erolat, yöksi Säyneisen pihaan". Yövyimme Kilpisjärvellä, ja lähdimme valumaan eteläänpäin. Poikkesimme Ruotsin puolella ostosmatkoilla, Pajalassa ensin valitsimme väärän tien ennenkuin löysimme eteläänpäin johtavan väylän. Veimme Mikan Rovaniemelle, Benjami oli hyvässä kunnossa, jatkoimme Iisalmeen, jossa pistäydyimme Eeron ja isän serkun luona ja menimme lopulta Sydän-Savoon asti, Säyneisiin.


Paluu pääsivulle