; Seppo Suominen: Loppukesän vaellus Hetta-Pallas 14.- 18.8.1983

Hetta-Pallas 14.-18.8.1983

Yöpymiset: Pyhäkero, Tappuri, Hannukuru eli Haukkalinna, Nammalakuru eli Luoman laavu

Tunturit: Pyhäkero, Siosvaara (15.8.), Suastunturi, Lumikero, Vuontiskero (17.8.), Rihmakurunvaarat, Taivaskero, Pyhäkero (18.8.)

Yhdessä Annen kanssa.

Lauantaina 13.8.1983 Kalenteristani: "Olympiastadionille yleisurheilun mm-kisoja katsomaan ja yöjunalla Lappiin. Tuli kova kiire: piti laulaa Maamme-laulu ja juosta sitten junaan." Tiina Lillak voitti sen naisten keihään ja pitihän se nähdä loppuun asti mutta kiire tuli junaan.

Su 14.8. Kaleteristani: "Junalla Kemiin ja Pohjolan Liikenteellä Muonioon: Lauran ja Niilon tykö. Laura vei Hettaan, yli veneellä (10 mk) ja vaellus Pyhäkeron kämpälle." Hetassa menimme kyselemään venekyytiä jostain hotellin läheltä ja sehän löytyi helposti. Mukavasti Ounasjärven yli ja vain viiden kilometrin vaellus Pyhäkeron kämpälle. Laitoimme teltan pystyyn. Veden haku oli jotenkin hankalaa, vesipaikkaa piti etsiä.

Anne Pallas-Ounastunturin kansallispuiston pohjoisrajalla 14.8.1983 Pyhäkeron tupa illalla 14.8.1983

Ma 15.8. Kalenteristani: "Yö teltassa. Pyhäkero, vaellus Tappurin kämpälle. Marastojoki." Hyvän telttayön jälkeen melko tiukka nousu Pyhäkerolle, hieman ennen huippua pysähdyimme katsomaan jonkun rakennuksen raunioita, upea näkymä Hettaan, kirkon torni näkyy selvästi. Vahvaa polkua eteenpäin, lasku Sioskurun tuvalle, jonka piha on yksi kivikkoisimmista koko Lapissa. Edelleen yli Siosvaaran Tappurin tuvalle, jossa ruokailun jälkeen iltalenkillä katsomaan läheisiä poromiesten tupia. Illalla hieman sateista.

Pyhäkero ja Pyhäjärvi 15.8.1983 Pyhäkerolta eteenpäin 15.8.1983 Sioskurun tupa 15.8.1983 Sioskurun tuvan pihapiiri 15.8.1983 Tappurin autiotupa 15.8.1983

Ti 16.8. Kalenteristani: "Tappuri, Vanha Paha, Haukkalinna eli Hannukurun kämppä. Sauna olikin varaussauna (20 mk)". Hyvän yön jälkeen jatkoimme matkaa Tappurista kohti Hannukurua. Aluksi suoraan kohti Tappuri -tunturia ja polulle. Tappurin ja Piippokeron välistä Outtakkan kaakkoispuolelta, välissä polku kulki helppokulkuisella suolla. Pahakurun eli Vanhan Pahan kämpässä me vain pistäydyimme ja jatkoimme Hannukuruun. Illalla saunoimme, hieno juttu, uiminenkin vielä.

Outtakka kaakosta 16.8.1983

Ke 17.8. Kalenteristani: "Haukkalinna, Lumikero, Montellin maja, Luoman laavu eli Nammalakurun kämppä". Hyvin nukutun yön jälkeen oli mukava jatkaa matkaa. Aluksi metsikköistä taivalta, kunnes polku alkoi nousta Suastunturin rinteille, sieltä tiukka lasku Suastunturin ja Lumikeron väliseen solaan. Pitkä nousu Lumikeron huipulle, polkua pitkin mutta sumussa kulkien. Näkyipä porojakin Lumikeron rinteillä, Lumikurun kohdalla Keräsjärvi näkyy hienosti: Vuontiskeron sivuitse ja Montellin majalle, jossa vain lyhyt pysähdys ennen Nammalakurun kämppää eli Luoman laavua.

Hannukurun sauna 17.8.1983 Sioskurusta ylös 17.8.1983 Lumikuru ja Keräsjärvi 17.8.1983

To 18.8. Kalenteristani: "Luoman laavu, Rihmakuru, Taivaskero eli Himmelriiki, Pyhäkero, Pallastunturin matkailuhotelli. Muonioon Lauran luo. Sauna." Hyvin nukutun yön jälkeen jatkoimme matkaamme Nammalakurun tuvasta kohti Pallashotellia. Aluksi Jäkäläkeron länsireunaa, upea sää, alas Rihmakuruun ja sielä nousu Rihmakurunvaaroille ja edelleen ylös lähelle Taivaskeroa. Jätimme rinkat polulle ja poikkesimme Himmelriikillä. Onpa kivikkoinen. Takaisin rinkoille, kävimme katsomassa Pallasjärveä Pyhäkerolta ja polkua eteenpäin aina hotellille asti.Outoa että on kaksi Pyhäkeroa näin lähellä toisiaan: yksi on Hetan ja Ounasjärven eteläpuolella ja toinen Taivaskeron ja Pallasjärven välissä. Näistä pohjoisempi on paljon huomattavampi, eteläsempi on vain tunturiryhmän yksi nyppylä.

Nammalakurun kämppä Jäkäläkerolta päin 18.8.1983 Pallasjärvi Pyhäkerolta päin 18.8.1983


Paluu pääsivulle