; Seppo Suominen: Kesävaellus Saariselälle 27.8.- 3.9.1982

Kesävaellus Saariselälle 27.8.- 3.9.1982

Yöpymiset: Rautulampi, Tuiskukuru, Pälkkimäoja, Muorravaarakka, Muorravaarakka, Taajostupa

Tunturit: Vävypää, Raututunturit, Aaslakkapää (27.8.), Pikkutunturit, Tuiskupää (28.8.), Ampupää, Pälkkimäpää, Lupukkapää (29.8.), Lumipää, Riitelmäpää, Sokosti (30.8.), Tiyhtelmäpää (31.8.), Ukselmapää, Kaarnepää, Kuotmuttipää (1.9.)

Mukana isä ja minä

Torstaina 26.8.1982 Lopetin kesätyön Valiossa 6. kerran. "Yöjunaan klo 19.00 junalla kohti Lappia. Kyllä oli hyvä matkata."

Pe 27.8. Klo 7.40 Rovaniemen asemalle, Benjam oli vastassa. Rinkat postivaunuun, joka lähti 08 matkaan. 13.20 Laanilassa, ja klo 13.45 suuntana Rautulampi. Nautimme heti Laanilasta lähdettyämme Piispanojan varressa ruokatauon, teimme nuotion puron varteen ja söimme. Nousimme Vävypään yli ja laskeuduimme kuruun. Kahvitauko Luulammella ja Rautuvankaan. Varusteet Rautulammen tupaan, ja iltakävelynä Raututuntureille sekä Aaslakkapäälle.

Kahvitulet Piispanojalla 27.8.1982

la 28.8. Kalenteristani: "Rautulampi --> Hikiojan varsi. Suomun yli, Tuiskukurun vartta kaakkoon, Pikkutuntureilla, Tuiskukurun kämppä, Tuiskupäille." Aamupalan jälkeen nousimme Rautulammelta ylös Raututuntureiden ja Aaslakkapään väliseen satulaan ja siirryimme Hikiojan varteen. Upeaa mäntymetsää ja vieressä soliseva puro. Emme menneet Kotakönkäälle asti vaan oikaisimme suoraan eli jatkoimme suoraan kaakkoon kohti Suomua, lähellä Suomua kiertelimme jollain suolla. Suomun yli helposti, ja kävimme vielä siinä uimassa. Tuiskukurun vartta kaakkoon Pikkutuntureiden puolella, välillä hankalaa koivikkoa, pistäydyimme Pikkutuntureille ja laskeuduimme alas Tuiskujoelle vasta lähellä autiotupaa. Majoituimme autiotuvan puolelle, ja iltakävelyllä pistäydyimme vielä Tuiskupäillä.

Suomun yli 28.8.1982Tuiskukurun reunamilla 28.8.1982

Su 29.8. Kalenteristani: "Tuiskukuru -> Ampupään satula. Käynti Ampupäillä, Luiron yli, kämpälle ruokailemaan, Jatko teltalle Pälkkimäojan varteen, Lupukkapää, Pälkkimäoja." Aamupalan jälkeen Tuiskukurun kämpän takaa ylös kurusta mukavaan maastoon. Hyvä polku kohti Luiroa ja aluksi Ampupäiden ja Ampukankaan väliseen satulapaikkaan. Jätimme rinkat polun varteen ja nousimme Ampupäille. Kivikkoinen rinne. Jatkoimme Luirolle, ja sen yli helposti. Ruokatauko Luirojärven kämpässä, jatkoimme pohjoiseen, ohi Raappanan kämpän aina Pälkkimäojalle. Teltta pystyyn ja iltalenkkinä nousu Pälkkimäpäälle ja Lupukkapäälle.

Luiron yli 29.8.1982Pälkkimäojan varrelta 29.8.1982Lupukkapäältä Sokostille 29.8.1982

Ma 30.8. Kalenteristani: "Pälkkimäojan vartta ylös satulaan, käynti Riitelmäpäällä ja Sokostilla, Pilvessä ei näkynyt mitään. Lumikurua alas Muorravaarakan kämpälle." Nukuimme todella hyvin Pälkkimäojan varressa, puron solina on parasta unimusiikkia. Aamupalan jälkeen jatkoimme matkaamme kohti Muorravaarakkaa. Aluksi ylös Lumipään ja Riitelmäpään väliselle tasanteelle. Käynti Lumipäällä ja vielä Riitelmäpäällä sekä Sokostilla. Pilvet alhaalla, Sokostilta ei näkynyt mitään. Lumikurun eteläistä reunaa, eli Riitelmäpään puoleista reunaa alas ja Muorravaarakan kämpälle. Illalla saunaan.

Pälkkimäojan varrelta 30.8.1982Kohti Lumikurua 30.8.1982

Ti 31.8. Kalenteristani: "Erittäin sateista, vain käynti Tiyhtelmäkurussa ja -päällä, saunominen kuten eilen: hyvä sauna. Toinen yö muorralla, teltassa". Nukuimme Muorravaarakan melko täydessä kämpässä avoimella puolella ylälaverilla ja aamupalan jälkeen kävimme vain Tiyhtelmäkurussa ja Tiyhtelmäpäällä. Saunoimme. Siirryimme telttaan, kun tupaan tuli paljon lisää porukkaa."

Muorravaarakan sauna 31.8.1982Muorravaarakan tulentekolaavu 31.8.1982Muorravaarakan tulentekolaavu 31.8.1982

Ke 1.9. Kalenteristani: "muorra - pirunportti, Ukselmapää (sumussa), alas Paratiisikuruun, jatkossa Sorvusojan kämpälle, ne naiset siinä ojassa pesulla" Aloitimme paluun kohti maantietä, aluksi Muorravaarakalta Pirunportin kautta Ukselmapäälle. Jätimme rinkat tunturinselänteelle ja poikkesimme Ukselmapäällä, jossa emme sumun takia nähneet mitään. Alas Paratiisikuruun, kerrassaan upea paikka. Paratiisikurun ojan vartta kohti Sorvusojaa, oikaisimme vähän emmekä kulkeneet koko matkaa ojan vartta. Kun lähestyimme Sorvusojan tupaa, ääniä kuului Sorvusojalta päin, koivikko aluksi esti näkyvyyden mutta kun tulimme purolle, siellä olikin koko joukko naisia alasti pesulla. Pyytelimme anteeksi ja peräännyimme takaisin koivikkoon ja jatkoimme tuvalle. Ruokailun jälkeen nousimme vielä Kaarnepäälle sekä Kuotmuttipäälle. Illalla jouduimme kovasti vakuuttelemaan naisporukalle, ettemme olleet suinkaan vakoilleet heidän pesupuuhiaan vaan sattumalta tulleet puron varteen äänten perusteella.

Pirunportti 1.9.1982Paratiisikuru Ukselmapään rinteiltä päin 1.9.1982Paratiisikurun lampi 1.9.1982

To 2.9. Kalenteristani: "yli seisovankivenselän porttikoskelle, yli suomun, huh! meinasin kaatua, loukkasin jalkani. Puilakankuru, kulasjoki, taajostupa ja sauna." Sorvusojan kämpällä nukutun yön jälkeen jatkoimme matkaa Porttikoskelle, aluksi Seisomankivenselän yli ja Sotavaarajoen vartta pitkin, Peurapään kohdilla oikaisimme suoraan Suomulle, ja tulimme Porttikosken sillan paikkeilla Suomun varteen. Jatkoimme Porttikosken tuvalle Suomun kaakkoispuolella, ruokailimme Porttikoskelle ja ylitimme Suomun aivan tuvan kohdalta. Vaikea ylitys, vesi oli korkealla, sadetta oli tullut viimepäivinä melko paljon. Soiden halki Puilakankuruun ja edelleen Kulasjoelle. Polku katosi aina sivupurojen ylityksen jälkeen mutta se löytyi melko vaivattomasti pikapuolin. Tulimme Taajostuvalle, joka oli jo melko täynnä. Aluksi meille jopa tarjottiin majoittumista saunaan! Mutta sopu antoi sijaa ja mahduimme ylälaverille. Poikkesimme saunassa, joka ei nyt kovin lämpimältä vaikuttanut. Kastautumaan sentään pääsi saunan kohdalla Kulasjokeen.

Vanhan Sudenpesän rauniot 2.9.1982Taajostuvan sauna 2.9.1982Taajostupa 2.9.1982

Pe 3.9. Kaleteristani: "lyhyt matka laanihoviin, rumakurun kämpällä 2 tunti, vaellus Saariselän alueella ohi, Laanihovissa yömyöhään asti postivaunun odottelua". Taajostuvalla vaihtui makuupussini suojapussi, sain jonkun toisen vaeltajan Joutsen-pussin suojan, minullakin on Joutsen, joten suurta vahinkoa ei sattunut. Taajostuvalta jatkoimme Luuvaaran pohjoispuolitse suot kiertäen Rumakurun kämppään. Kun tiesimme bussien aikataulun, viivyttelimme tuvassa, jotta emme vahingossa vain ehtisi aikaisempaan bussiin. Tulimme Laanihoviin riittävän myöhään ja kävimme saunassa. Saimmepa vielä tanssiittaakin Sorvusojan tuttuja, ennenkuin siirryimme yöllä kulkevaan bussiin.

La 4.9. Kalenteristani: "yö postiautossa Rovaniemelle, paljon varusmiehiä, Kylmä, Benjamille, mistä Liisan mökille Mukkajärvelle: ladon numerointi ja purkaminen, yöjunaan." Torkuimme yövuorossa, se täyttyi viimeistä paikkaa myöten Sodankylässä lomalle lähtevistä varusmiehistä. Rovaniemelle Benjam oli vastassa ja jäimme päiväksi hänen vieraakseen. Illalla siirryimme yöjunaan, joka tuli Helsinkiin sunnuntaiaamuna klo 8.50.


Paluu pääsivulle